Nega ovaca posle jagnjenja

Pre jagnjenja ovčari koji uzgajaju sjagnjene ovce u ekstenzivnom i poluintenzivnom tipu ovčarenja obavezno treba da ih stave u boks za jagnjenje. Pre ulaska u njega njihovi prljavi delovi vune oko polnog organa, korena repa i vimena moraju da se ošišaju.

– Kod intenzivnog ovčarenja svaka ovca ima svoj boks, u koji ulaze na 3 do 5 dana pre jagnjenja, a posle 24 sata po jagnjenju odvajaju se u staju za ovce. Na jedan do dva dana pre jagnjenja ovcama se smanji obrok za polovinu, a boksovi se pre njihovog ulaska operu i dezinfikuju – ističe Ivica Tomić, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj PSSS.

On podseća ovčare da pre samog porođaja ovcama treba oprati polni organ, koren repa i vime rastvorom cetavlona i obrisati papirnim ubrusom, dok odeljenje za jagnjenje zimi treba i zagrevati.

Ovce se dosta brzo jagnje i izbacuju posteljicu. Posle pucanja vodenjaka ojagnje se za 30 do 40 minuta, a posteljica se izbaci za jedan do dva sata po jagnjenju. Ako se ove radnje ne obave kako treba onda potražiti veterinarsku pomoć.

– Na velikim farmama i tehničar može da se obuči za pružanje pomoći pri jagnjenju – ističe Tomić.

Pupkovina se, prema njegovim rečima, obično sama otkine, ali ako nije prekinuta, onda se preseca sterilnim makazama i podvezuje na 10 centimetara od pupka. Preostala pupkovina se dezinfikuje tinkturom jodi i zapraši jodoformom ili rivanol praškom za posipanje rana. Ovo je naročito važno da ne dođe do infekcije pupka, odnosno do septikemije i pijemije.

– Veoma je važno da se svaka ovca ojagnji u svom boksu, jer inficirane ovce preko posteljice i lohija izbacuju veliki broj klica, pa se u boksu ojagnjenih ovaca mogu inficirati i jagnjad zdravih ovaca – tvrdi Tomić i ističe da involucija materice, po N.Mitiću, traje 15 do 21 dan, pa i do mesec dana, a po V. Oklješi 4 do 6 nedelja. Ovce izbacuju lohije 7 do 10 dana.

On takođe naglašava da se ovci posle porođaja operu polni organ vime, sise, koren repa i unutrašnje strane buta rastvorom cetavlona (1:20) ili cetapoda i osuše papirnim ubrusom. Prostirka na kojoj se ovce ojagnje i posteljice se neškodljivo uklone, a pod opere i dezinfikuje uz postavljanje druge čiste i suve prostirke.

Čim se ovca i jagnje odmore jagnje treba podojiti, ali pre samog dojenja treba izmusti par mlazeva mleka u poseban sud. Ovci treba dati mlaku vodu i kvalitetno seno jedan do tri dana. Posle sisanja vime se dobro izmuze, da u njemu ne ostane mleko. Ovce se drže u boksu zajedno sa jagnjetom.

– Kod intenzivnog ovčarenja jagnje se drži sa ovcom samo 24 sata, a kod ekstenzivnog i poluintenzivnog ovčarenja samo prvih pet dana – kaže vranjski savetodavac.

On dodaje da jagnjadima posle sisanja ili najkasnije posle tri dana treba dati duphafral i mjofer. Za vreme jagnjenja više uginuća su zabeležena kod  blizanaca, trojki i četvorki, pa zbog toga treba dobro hraniti sjagnjene ovce i posle jagnjenja. Uginuće se javlja najviše u prvih 10 dana života, a kasnije manje. Ovakvu jagnjad treba držati u toploj prostoriji i sa određenom relativnom vlažnošću vazduha i pomagati im kod sisanja.

Tako je N.Mitić ustanovio da prvih 10 dana života ugine 4,39 % jagnjadi cigaje rase, a kasnije samo 0,51% ojagnjene jagnjadi. Jagnjad ovaca slabo hranjenih za vreme gravidnosti su slaba, neotporna, nemaju dovoljno glikogena u jetri, pa tako i slabo sisaju.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18