Žetva useva strnih žita na terenima Nišavskog okruga

Na teritoriji Nišavskog okruga žetva ozimih strnih žita nikad ranija, prvi otkosi ječma započeli oko 10-12 juna, za 15-20 dana ranije u odnosu na prosek na nivou regiona jugoistočne Srbije.

– Na teritoriji jugoistočne Srbije usevi ozimih strnih žita znatno su bolji od očekivanja, s obzirom na zakasnele rokove setve, zakasnele mrazeve krajem marta i sušu i visoke temperature u aprilu mesecu. Povoljan raspored padavina tokom daljeg toka vegetacije doprineo je da usevi strnih žita uglavnom poprave stanje na parcelama, da formiraju dobar potencijal rodnosti i da uz dobro zdravstveno stanje useva i pogodne agroekološke prilike u nalivanju zrna postignu i dobar prinos i kvalitet zrna. Vrlo viosoke teperature od oko 32-350C u prvoj dekadi juna doprinele su ubrzavanju sazrevanja, pre svega useva ječma. Zrno ječma bilo je pri kraju zrenja i pomenute visoke temperature  nisu nepovoljno delovale na kvalitet zrna ječma niti na prionose, već su ubrzale dozrevanje i ranijem početku žetve – kaže Saša Stanković iz PSSS u Nišu.

Ječam ranije dozreva u odnosu na pšenicu i tritikale, ali je svojim odličnim sklopom biljaka i solidnim kvalitetom zrna postigao odlične rezultate u prinosu koji su se kretali od 5-7,5t/ha, što je znatno iznad višegodišnjeg proseka.

– S obzirom da se radi uglavnom o proizvodnji stočnog, višeredog ječma, hektolitar je niži u odnosu na dvoredi, ali je prinos i sadržaj proteina iznad očekivanja. Žetva ječma je završena vrlo brzo, ugavnom do početka talasa padavina. Procena je da je na teritoriji Nišavskog okruga oko 2500ha pod ozimim ječmom.

-U jeku žetve ječma sazrela je i pšenica i započela žetva. Zabeleženi su rekordi od 8,5t/ha sa kvalitetom od 82-86kg/hl, što je iznenađujuće za ovo područje. Prinosi ostalih parcela idu od 4-6t/ha i očekivao se prosek takođe iznad očekivanja i iznad višegodišnjeg proseka od 5,5t/ha, što je i do 25-30% iznad višegodišnjeg proseka. Najčešći ht bio je oko 80-82kg/hl što se takođe očekivalo i do kraja žetve – ističe naš sagovornik.

Međutim, nastupile su česte padavine, koje još nisu u velikoj meri uticale na kvalitet i prinose.

– Svakim danom na dalje, padavine i povećana vlažnost zemljišta i vazduha uticaće na prinos i kvalitet zrna. Svakim danom  nadalje opadaće prinos i kvalitet zrna. Učestale padavine će smanjiti hektolitar, sadržaj proteina, smanjiti težinu zrna, ispraće zrno, zrno neće imati dobru boju, sdadržaj glutena i kvalitet. I kada se očekuju niže cene i kada se dobiju u takvoj situaciji nenadano dobri prinosi nastupi ovakav period veoma loš za žetvu i završetak zaista obećavajućeg kraja vegetacije za pšenicu. Nadamo se da će se stvoriti stabilni i povoljni uslovi za žetvu, da će se žetva obaviti u što kraćem roku i da ćemo uspeti sačuvati kvalitet zrna i dobre prinose.

Usevi tritikala takođe su ostvarili izvanredno dobre i kvalitetne prinose, sazreli zahvaljujući visokim temperatutrama kao i pšenica i na dosta parcela obavljena je žetva sa takođe odličnim rezultatima prinosa.

Usevi jarog ječma, ozimog i jarog ovsa kao i jare pšenice pri kraju su zrenja i takođe obećavaju dobre prinose. U ovoj godini zbog zakasnele ozime setve povećan je obim setve strnih žita u prolećnoj setvi koja će po rezultatima biti znatno bolja nego ranije, čak i bolja od mnogih prinosa u ozimoj setvi predhodnih par godina, kaže ovaj stručnjak.

Stanković preporučuje proizvođačima zbog zadovoljavajuće vlage u zemljištu, da što pre posle žetve, obave ljuštenje strništa kako bi omogućili bolje čuvanje zemljišne vlage i omogućili korovima iz semena da niknu i kasnije ih dubokom osnovnom obradom zemljišta za okopavine uništili.

– Takođe bi se ljuštenjem strnjike plugovima ili tanjiračama na 12-15cm omogućili uslovi za kasniju duboku osnovnu obradu zemljišta. Preporuka je da se u velikoj meri utiče na povećanje plodnosti zemljišta zaoravanjem žetvenih ostataka uz unošenje izvesne količine azota od 50kg/ha. Zabranjeno je spaljivanje žetvenih ostataka, zbog značajnog uništavanja potencijalne plodnosti zemljišta, korisne mikroflore i nepovoljnog uticaja na životnu sredinu zbog proizvodnje štetnih gasova u atmosferu. Kazne za ove postupke nedozvoljene zakonom su visoke a pored ostalog i gubitak aktivnog statusa gazdinstva i prava na subvencije po različitim odsnovima od strane MPŠV i lokalnih samouprava – upozorio je savetnik.

D.A.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18