Osamnaestogodišnji Luka uposlio sam sebe

Čim je školsko zvono oglasilo kraj godine u vranjskoj srednjoj Tehničkoj školi, učenik Luka Tasić je napravio improvizovanu tezgu za prodaju lubenica kod Gornje kasarne, na jednoj od najprometnijih raskrsnica u gradu. Ovim poslom počeo je da se bavi prošle godine kada je lubenice prodavao za svog sugrađanina i strpljivo čekao trenutak kada će biti svoj gazda.

Odlučio je da je najbolje da krene sa prodajom lubenica, a da kasnije kupcima ponudi i ostalo sezonsko voće i povrće. Zaključio je da tezgu treba da postavi na mestu u gradu gde će u svako doba dana biti dostupan potrošačima

Vranjanci su vrlo brzo primetili njegovu robu, a kada su ih probali i uverili se u njihovu slast, stalno su mu se vraćali.

– Moj dobavljač ih nabavlja u okolini Prokuplja i Doljevca. Najviše se traže lubenice do sedam kilograma. One veće izbegavaju, uprkos tome što su najslađe – priča Luka.

Kaže da najviše lubenica proda ujutro do 9 sati i popodne od 4 do 5. U podne kada pritisne žega ima najmanje mušterija. On, međutim, ni tada ne napušta svoje radno mesto. Samo se malo dublje zavuče u senku suncobrana i dok čeka novog kupca uz dobru knjigu prekraćuje slobodno vreme.

Iako vrelina mnogo puta ume da ga umori do kraja radnog vremena ne skida osmeh sa lica. Veliki je gospodin u ophođenju sa svojim kupcima i kad god proceni da treba da im odnese lubenicu do automobila to i učini. Ne žali se ni na zaradu i poručuje da onaj ko želi da radi ovaj posao može i da zaradi.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18