PETROVDANSKI ETNO SAJAM U JAGODINI

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, 12.jula, održan je 18.Petrovdanski etno sajam koji je ove godine okupio oko 30 izlagača iz svih krajeva Srbije a bilo je gostiju i iz Severne Makedonije.

Organizator sajma je Udruženje za negovanje starih zanata Etno forma iz Jagodine. Predsednica udruženja Olga Nešović kaže da među izlagačima ima medara, zanatlija koji se bave tkanjem, vezom, heklanjem, izradom narodne nošnje a bila su tu i udruženja čije članice prave domaću hranu, torte i kolače.

Maša Nešić, najmlađa učesnica sajma

Najmlađa učesnica sajma bila je desetogodišnja Maša Nešić iz Jagodine koja hekla, uz pomoć bake Mirjane, ukrasne gumice za kosu, torbice za mobilne telefone i loptice za igru kućnih ljubimaca.
-Potrebno mi je oko 15 minuta da isheklam jednu ukrasnu gumicu za kosu – kaže Maša.

Ljiljana Vulić iz Starog Laništa kod Jagodine već 40 godina se bavi asurdžijskim zanatom. Osim asura, od ševara pravi ručne cegere i ukrasne korpe za voće koje je izložila na ovom sajmu.


Tekst i foto: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18