Ogrozd kao dodatak jelima

Ovaj recept je prilično nestandardan, ali dodatak jelima vrlo pikantan. Za pripremu valja uzeti jedan kg ogrozda, 200 g mirođije i 300 g belog luka. Priprema je izuzetno jednostavna. Sve komponente propuštamo kroz mlin za meso ili sameljemo u blenderu i mešamo dok se sve ne sjedini. Ostaje samo da se stavi u tegle i čuva u frižideru.

Takvo predjelo biće odličan dodatak mesu. Da biste ga pripremili, potrebno je uzeti 500 g ogrozda, 300 g belog luka, jednu supenu kašiku soli i 10 zrna crnog bibera. Ogrozd sameljite u mašini za mlevenje mesa zajedno s belim lukom, dodajte začine i čuvajte u tegli u frižideru dok se ne utroši.

Najpopularnija zimnica od ogrozda je klasični džem. Prilično ga je lako pripremiti. Glavna stvar je da sve radite temeljno. Potrebno je pripremiti istu količinu ogrozda i šećera. Ogrozd operemo, ubacimo u šerpu ili veću činiju, pospemo šećerom, stavimo na slabiju vatru i kuvamo dok se šećer ne rastopi. Dobijenu masu valja dobro izmešati i ostaviti da se hladi najmanje 6 sati. Zatim ponovo kuvati na slaboj vatri i sipati u tople, sterilisane teglice. Kada se ohladi, zavrnuti poklopac i odložiti na suvo i hladno mesto.

To je odlična poslastica koja se lako priprema. Potrebno je 400 g ogrozda i 700 g šećera. Ogrozd se izgnječi kroz sito, pospe šećerom odloži sa strane dok se šećer ne otopi. Kada kristali šećera nestanu sve se dobro izmiksa, odabere odgovarajuća tepsija, obloži pek papirom na koji se izlije smesa ogrozda i šećera. Peče se na temperaturi od 150 stepeni petnaestak minuta. Kada je poslastica pečena, stavimo tepsiju na na toplo mesto, prekrijemo gazom i ostavimo dva-tri dana da se potpuno ohladi. Tada može da se iseče i koristi.

Odvoji se koliko ogrozda, toliko šećera. Na svaki kilogram šećera doda se nepuna čaša vode i ukuva se u gusti sirup, doda pasirani ogrozd, koji se prvo prokuva bez vode, pa onda sve zajedno još jednom ispasira. Ulije se toplo u sterilisane tegle i kad je ohlađeno zaveže pergament papirom ili uvrne poklopac.

Pekmez od ogrozda Pripreme se ista količina ogrozda i šećera i komadići šipke od vanile i korice limuna. Sve se zajedno kuva na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Gotov pekmez se vruć sipa u tople, sterilisane teglice koje se povežu platnom. Kada se na vrhu pekmeza stvori korica poveže se i pergamentom.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18