Pčela je dete Sunca, ali sve što je previše može da bude štetno

Aktuelni toplopni talas ne prija biljakama i životinjama koji ga bez adekvatne nege ne bi preživeli. I pčelarima su ovogodišnje vremenske prilike težak izazov, jer treba sačuvati pčelinje zajednice. Profesionalna pčelarka i naša saradnica Marina Petković iz Donjeg Bunibroda kod Leskovca kaže da je poznato da je “pčela dete Sunca” ali ono može da im naškodi i “skuva leglo”.

– Svaka pčelinja zajednica ima određenu mikroklimu koja je prisutna u košnici i podrazumeva određenu vlažnost i temperaturu i ako se to poremeti pčelama sigurno nije lagodno, preti im uništenje legla “kuvanje legla” – kaže Marina i naglašava da je izbor lokacije za postavljanje košnica od presudnog značaja.

– Nikako beton već samo trava, a idealno bi bilo da košnice ujutru budu obasjane prvim sunčevim zracima, a da tokom podneva i popodneva imaju hladovinu od nekog listopadnog drveta. Zatim, dotok sveže vode može spasiti pčele. Kolege pčelari dobro znaju da je med u košnici odličan termoregulator i da zbog toga ne treba da im se pokupi sav med – nabraja preporuke naša sagovornica.

Marina kaže da su ovo uslovi svih uslova, ali i da se pčelama dodatno može pomoći ako se postavi izolacija u zbegu, bilo koja, može biti i novinski papir,i stiropor ili stirodur.

– Ozbiljan pčelar mora da ima kvalitetne košnice jer je odgovoran za živo biće – kaže Marina i dodaje da što se tiče spremanje pčela za zimu ono kreće od prvog dana proleća i da tu pčele ne mogu prevariti vremenske prilike.

– Problem je sada što se zbog visokih temperatura ne može odraditi zaštita od varoe jer neće imati efekta. Na visokim temperaturama sva sredstva brzo ispare tako da to pogoduje razvoju varoe – rekla je Marina za Dobro jutro.

Tekst: D. A.

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle