Biće šljive uprkos mrazu i gradu

Rod šljive u mnogim delovima Srbije je daleko ispod očekivanog. Mrazeve i grad učinili su svoje, a ono što je ostalo je dobrog kvaliteta, što za konzum, što za rakiju. U valjevskom kraju završila je čačanska rodna, a kreće lagano da dozreva stenlej.

Završena je berba čačanske rodne za stonu upotrebu, a pri kraju je berba za rakiju. Biće i to gotovo ovih dana – rekao je za Dobro jutro Milivoj Timotić iz PSSS Valjevo.

Kvalitet šljive je dobar, dobar je u onim područjima gde nije bilo grada. Tamo gde je bilo grada plodovi su jako oštećeni – kaže Timotić-

Trenutno ide otkup čačanske rodne ali je slab totalno. Hladnjače uzimaju šljivu za cepanje pa na zamrzavanje na polutke.

Stenlej je u fazi dobijanja plave boje i za nekih sedam do deset dana će biti i on za branje za stonu upotrebu.

Cena čačanske lepotice za stonu upotrebu je bila 40 dinara, za rakiju 35, eventualno koji dinar više. Čačanska rodna je cena 30 dinara za rakiju. Prinosi variraju jer je skino mraz dosta. Na primer kod mene po stablu ima 150 kilograma čačanske rodne, a čačanska lepotica zavisi od zasada, u punoj rodnosti je prosek 60 kilograma – rekao je Timotić.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18