Noćni bazar i u Kragujevcu!

Kragujevčani su sinoć u Velikom parku uživali u Noćnom bazaru. Ovaj format susreta malih proizvođača i potrošača, koji se godinama održava u Beogradu i Novom Sadu, tek od ove godine je zaživeo i u gradu na Lepenici.
Posetioce su dočekali štandovi sa domaćom hranom, osvežavajućim pićima, prirodnom kozmetikom, oslikanom drvenarijom, tanjirima ili kolačima, medom, ručno izrađenim nakitom, heklerajem. Da je ovakva vrsta trgovine u neformalnom prostoru i kasnijim satima bila dugo čekana u Kragujevcu govori i veliki broj posetilaca.

„Na Noćni bazar su došle podjednako i mlade porodice sa decom i penzioneri. Svima je odgovaralo da malo prošetaju posle sparnog dana u parku i ujedno odaberu neku zanimljivu sitnicu za sebe. Ovde su uglavnom kreativci, koji prave zanimljive i unikatne rukotvorine, koje ne možete da nađete u tržnim centrima. Nama je ovo prilika da predstavimo svoj rad“, kaže Saša Radovanović, koji sa suprugom od starog drveta pravi mini kućice sa morskim motivima.

Sinoćni događaj organizovao je Novosadski bazar u saradnji sa lokalnim vlastima, Gradskom turističkom organizacijom i SKC Kragujevac. Manifestacija je održavana u okviru Drugog međunarodnog festivala folklora ESTAM, a bazar je okončan pred ponoć koncertom folklornih ansambala.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18