Šumadijski dani šljive

Šljiva je jedna od najvažnijih voćki u srpskoj tradiciji, koja je duboko ukorenjena u svakodnevnom životu i običajima ne samo Šumadije, već širom zemlje i regiona.  Zato, s pravom zaslužuje trodnevnu manifestaciju, koja se svake godine održava u Stragarima, varošici između Kragujevca i Topole.

Tradicionalna privredno- turistička manifestacija „Šumadijski dani šljive“ ove godine traje do nedelje, 4. avgusta. Počela je juče zvaničnim otvaranjem Ulice šumadijske šljive, u kojoj su sa obe strane načičkane tezge, prepune ovog voća, od kojih se u avgustu plave šljivici. Slavljenje šljive u centru Šumadije prate i izložbe voća, meda, zimnice, rakije, proizvodi domaće radinosti i nastupi kulturno- umetničkih društava.

– Šljiva se povezuje sa našim korenima, podsećajući nas na jednostavne, ali vredne stvari u životu. Zato i ne čudi što je šljiva, zahvaljujući raskošnom ukusu i bogatoj istoriji, postala nezaobilazni deo srpske kulture. Pored tradicionalnih jela i pića, ovaj plavi biser je simbol i narodnih običaja, prisutan u mnogim pesmama, pričama i legendama, čuvajući tako duh prošlih vremena. U svakoj šljivi, kao i u svakoj kapljici šljivovice, čuva se deo naše tradicije i sećanje na sve one koji su pre nas negovali ovo plemenito voće – objašnjava Mirjana Milenković, direktor  Gradske turističke organizacije Kragujevac, zbog čega ovo voće zaslužuje manifestaciju,

Tokom tri dana manifestacije „Šumadijski dani šljive“ posetioci imaju priliku da kupe nešto od proizvoda ovog kraja, degustiraju jela, pića i pite od šljiva, džemove, a za poljoprivrednike je organizovano stručno predavanje. 

Proizvođači šljiva slažu se da je ove godine dobro rodila.

– Rod je dobar, ali je berba počela mesec dana ranije. U ovo vreme trebalo je da smo na polovini berbe, a mi smo već pri kraju. Jesu vremenske prilike bile nepredvidive, bilo je i grada, ali smo izvukli dobar rod. Veći deo je već prodat za inostranstvo, a jedan deo je otišao u preradu i rakiju – kaže Dragan Simović iz sela Dobrača kod Kragujevca.

Slažu se i da je cena od 40 dinara u otkupu ista kao i pre jedne decenije.

– Da ne kvarim proslavu, ali ovoliko je šljiva plaćanja i pre 15 godina, a troškovi proizvodnje su se povećali višestruko – kaže jedan od proizvođača.

U slavu šljive u Stragarima organizovane su i Letnje seoske igre, a od 17 sati u subotu kod Lovačkog doma je radionica starih zanata. U 16.30 počinje Fijakerijada, zatim defile Fića, a u smiraj dana od 18 sati Viteške igre i Stragaračko poselo.

Šumadijski dani šljive su dobra prilika za promociju mnogih delatnosti, sklapanje poslovnih kontakata, ali i za druženje i uživanje u živopisnom ambijentu podrudničkog kraja. Članice udruženja „Šumadijski opanak“  potrudile su se da posetioce dočeka bogata gozba. Na svom štandu služe tradicionalna jela, slaniše i slatkiše, a nadmetaće se u pripremi kolača sa šljivom. Najbolji lovački kulinari i ove godine revijalno kuvaju gulaš, a za svako veče predviđen je koncert poznatih narodnih pevača.

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije „Šumadijski dani šljive“ biće održana i slikarska kolonija „Kroz šljivike i livade“,zatim  biće izabran najlepši suvenir sa motivom šljive i proglašen najlepši štand. Organizator ove manifestacije je Grad Kragujevac.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18