Usled toplotnog stresa krave daju manje mleka

Zbog tropskih avgustovskih vrelina u vranjskom kraju stočari ne spavaju mirno. Toplotni stres, prema rečima Srđana Zafirovića, svetodavca za stočarstvo u vranjskoj PSSS, nastaje kod krava usled visokih temperatura i vlažnosti vazduha. Tada njihov telo nije u mogućnosti da se odupre spoljašnjim i unutrašnjim toplotnim faktorima koji imaju veoma štetno delovanje na zdravlje.

– Životinje regulišu unutrašnju temperaturu na četiri načina i to: radijacija, kondukcija, konvekcija i evaporacija. Kapacitet hlađenja goveda je mali, a naročito kod visoko produktivnih rasa, što dovodi do niza negativnih posledica u proizvodnji, reprodukciji i zdravstvenom stanju životinja – ističe Zafirović.

Naglašava da toplotni stres zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih faktora koji kod životinja prouzrokuju manji unos hrane od osam do dvanaest posto i manju konverziju hranjljivih materija, veću potrebu za vodom, jedinke se slabije razvijaju, dolazi do pada proizvodnje mleka, lošeg embrionalnog razvoja, slabijeg sastava kolostruma, loše plodnosti i smanjenog intervala plodnog žara.

Po njegovim rečima visoko proizvodne krave imaju brži metabolizam, proizvode više toplote u telu i lakše podnose niže temperature. To, međutim, nije slučaj pri visokim temperaturama kada lako može doći do toplotnog stresa.

Dodaje da veća vlažnost u štali loše utiče na životinje zato zajednički indeks temperature i vlažnosti vazduha ne sme da budeveći od100 (25 Celzijusovih stepeni + 75 posto vlažnosti vazduha), ukoliko je veći krave treba da se hlade. Temperatura, relativna vlažnost vazduha intenzitet sunčevih zraka, direktna izloženost sunčevom zračenju i kretanje vazduha utiču na pojavu toplotnog stresa.

– Životinje koje imaju toplotni stres imaju veću temperaturu, veću učestalost disanja, sline, mokro krzno i dolazi do promene u ponašanju. Ako životinja ne može da se oslobodi viška temperature dolazi do toplotnog udara koji može da dovede i do uginuća.

Vranjski savetodavci poručuju stočarima da ishrana krava u ovakvim uslovima bude optimalna sa izbalansiranom količinom proteina, energije i mineralnih materija, lako svarljiva i sočna. Važno je da im prvi obrok daju što ranije, a poslednji što kasnije. Pri tom objekti u kojima drže stoku moraju da imaju dosta prirodne svetlosti, sa otvorima za nesmetano strujanje vazduha, da imaju visinu, širinu, da u njima ima optimalni broj životinja sa ležajevima prekrivenim slamom ili gumenim podom.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno