Kafa s pogledom na Potpećku pećinu

Kada krenete od Požege ka Užicu, na nekih jedanaest kilometara udaljeno nalazi se selo Zlakusa. E, pa kad prođete kroz čuvene grčnarske ulice, usput pogledom ispratite sve što biste u povratku želeli da kupite, dođete do raskrsnice, skrenite desno. To desno vas vodi na sledeće levo i skretanje za selo Potpeć. Uskim, ne baš sjajnim putem, pored mnoštva ribnjaka i restorana u takom malom selu, stiže se do parkinga pristojne veličine. Taman za nekih desetak automobila, možda jedan autobus sa strane. Na klupici pored parkinga sede dva mladića, neke rane dvadesete.

  • Dobar dan momci! Je l ovde restoran Pećina ili se ne sećamo dobro – pitam, prekidajući ih u nekoj važnoj priči, nagnute jednog prema drugom. Jedan od njih podiže glavu, nasmeja se, onako mladalački, od uva do uva, pogleda me i klimnu.
  • Jeste, jeste. Tu s’ leve strane, odmah uzbrdo – reče, okrećući se prema prijatelju.

Dok je sestra pakovala stvari, preobuvala se i zaključavala auto, iskoristih priliku da skvasim noge u potpećkoj reci, onoj što izvire ispod pećine i ledena je kao led ili mi se po vrelom danu samo učinilo da je tako. Taj osećaj miline i oslobađanja od tereta ne može se opisati. Naravno, obuh se i krenusmo tih par desetina metara uzbrdo. Čini mi se kao dao smo ceo dan pešačile, srce u ustima, ruke klonule, majica odjednom mokra. Pogledam u nebo, a ono s jedne strane crno, s druge sunce prži.

  • Joj samo da padne – u isti glas obe govorimo dok prelazimo drveni mostić što vodi do restorana. Ispod mostića žena poji kravu, slika iz detinjstva koju decenijama nisam videla. Ova samo mane repom da otera muve što su se pred kišu uznemirile.

 A restoran, e on je posebna priča. Ispod same Potpećke pećine, s pogledom uz koji biste se budili svako jutro. Kad uđete, prođete s leve i desne strane pored stolova, nekih desetak koraka možda, nailazite na ribnjak pun pastrmke koja se praćaka. I ceo kompleks je na ribnjacima, čak i ispod samog restorana protiče reka koja izvire ispod pećine i prolazi kroz selo. Gde god krenete pogledom svuda nestvarno zelenilo, voda i u vodi riba zbog koje ovde dolazi dobar deo Srbije, a i šire. Jedino u ovom restoranu u Srbiji, bar po mom sećanju, možete pojesti riblju supu, od čistog mesa pastrmke i najlepšu pitu od suvih šljiva, zbog koje smo u načelu i došle. Dok je stigla naručena kafa, domaćinska, jaka, i već pomenuta pita, krenula je i kiša. Ona sitna, letnja, tek da poprska, da spere prašinu i da olakša, da se diše. Gledam tu igru kapi, kuckam poruke sa prijateljem i pišem kako ću u pećinu.

  • Bio sam prošle godine. Znaš li da u određene dane, kažu bar tako stari, u pećini se dešavaju priviđenja – ne znam da li se šalio, ali sestra koja se i leptira plaši od filma „Leptirica“ i vodenica joj je najmračniji horor objekat, samo me je pogledala.
  • Ne moramo unutra, već smo bile. Idemo samo da se slikamo na ulazu – i šta ću, poslušah je. Mentalno zdravlje je, ipak, bitnije.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18