I jagode se orezuju

Verovali ili ne, i jagode treba orezati. To se radi u jesen i rano proleće a ne u sred zime, ali je rezidba jagode veoma važna pomotehnička mera, koja ima za cilj ostvarivanje redovnih i stabilnih prinosa, uz istovremeno postizanje visokog kvaliteta plodova. Čini je više operacija, a to su uklanjanje starog lišća, zakidanje stolona, uklanjanje cvasti i rezidba bokora.

Staro lišće u jagodnjaku se uklanja u dva navrata – u proleće pre kretanja vegetacije i posle berbe pa do septembra. Termin se može uskladiti sa vremenom kada se želi početak berbe, jer 75 dana nakon uklanjanja lišća pristižu prvi plodovi. Ukoliko postoji opasnost da kasni prolećni mrazevi ili slana napravi štetu u zasadu, posle uklanjanja starog lišća, jagodu bi bilo poželjno prekriti agrotekstilom. Sigurnije je septembarsko orezivanje. Temperatura nije više tako visoka, ne prete ni druge vremenske promene – mraz, slana…i može da se radi bez žurbe. Orezivanje je laka operacija. U jednu ruku se pokupe svi stari listovi i ispod šake, oštrim makazama se preseku njihove lisne drške. Pri rezidbi,treba voditi računa da se ne ošteti centralno stablo ili pupoljak. Posle rezidbe, odbačeno staro lišće treba izneti iz jagodnjaka i uništiti da bi se onemogućilo prenošenje bilo kakvih parazita, izazivača bolesti.

I zakidanje stolona je neophodna mera, jer se jagode bolje razvijaju i prinos im se povećava za 50 procenata. Ukoliko se u jagodnjaku ne želi jesenja berba tada se sve cvasti, formirane posle berbe, uklanjaju..

Tekst: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18