Pita zeljanica

Pita zeljanica (zeljanik) priprema se od sira i mladog zelja, spanaća ili blitve. Najukusnija je sa domaćim, ručno razvijanim korama, ali i gotove kore mogu poslužiti. Priprema ove savršene pite je jednostavna, a njen ukus svi će obožavati! Mekana i vazdušasta pita zaslužuje mesto na vašem stolu.

Potrebno je:

  • ½ kg kora za pitu
  • 500 g sira
  • 150 g spanaća
  • 4 jajeta
  • so, ulje, voda

Priprema:

U šolju sipati vruću vodu i 3 kašike ulja. U činiji pomešati sir, jaja, spanać i so. Obložiti tepsiju pek papirom. Raširiti koru i namazati je kašikom mešavine vode i ulja. Zatim po njoj rasporediti fil od sira. Uviti u rolat. Potom na sledećoj kori ponoviti postupak, pa na tu koru staviti prethodno umotanu koru i zajedno urolati. Ponoviti tako do osme kore. Od ove količine trebalo bi da imate tri rolata. Staviti u tepsiju i sve ih premazati vodom i uljem. Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na temperaturi od 2000C. Služiti toplo uz jogurt, mleko ili kiselo mleko.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18