Pita zeljanica (zeljanik) priprema se od sira i mladog zelja, spanaća ili blitve. Najukusnija je sa domaćim, ručno razvijanim korama, ali i gotove kore mogu poslužiti. Priprema ove savršene pite je jednostavna, a njen ukus svi će obožavati! Mekana i vazdušasta pita zaslužuje mesto na vašem stolu.
Potrebno je:
- ½ kg kora za pitu
- 500 g sira
- 150 g spanaća
- 4 jajeta
- so, ulje, voda
Priprema:
U šolju sipati vruću vodu i 3 kašike ulja. U činiji pomešati sir, jaja, spanać i so. Obložiti tepsiju pek papirom. Raširiti koru i namazati je kašikom mešavine vode i ulja. Zatim po njoj rasporediti fil od sira. Uviti u rolat. Potom na sledećoj kori ponoviti postupak, pa na tu koru staviti prethodno umotanu koru i zajedno urolati. Ponoviti tako do osme kore. Od ove količine trebalo bi da imate tri rolata. Staviti u tepsiju i sve ih premazati vodom i uljem. Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na temperaturi od 2000C. Služiti toplo uz jogurt, mleko ili kiselo mleko.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com;
Tel: 069 11 54 004
949 rsd + PTT troškovi