Svečarska supa

Najbolja i najlepša supa kuva se za izuzetne događaje, za svečane prilike, praznike i druga slavlja za veliki broj ljudi. U Vojvodini ručak se ocenjuje po kvalitetu supe. Da bi se skuvala, pored dobro izabranih namirnica, bele kecelje, oklagije i daske za rezance, potrebno je umeće, ali još više ljubav i volja domaćice.

Potrebno je:

 Za supu

  • 1kg kokošijeg, goveđeg, ćurećeg i morčijeg mesa
  • 1 veza mešane zeleni
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • biber u zrnu
  • so, biljni začin
  • hladna voda

Za knedle

  • 3 pileće džigerice
  • 3 jajeta
  • 1 manja vezica peršunovog lista
  • prezla
  • biber
  • griz
  • so
  • biljni začin
  • soda bikarbona

Za domaće rezance

  • 300 g brašna
  • 3 jajeta
  • so i voda

Priprema:

U četiri do pet litara hladne vode staviti mešano kokošije, goveđe, ćureće i morčije meso. Kada provri, pokupiti penu i staviti očišćenu mešanu zelen, biber u zrnu i na plotni propečenu glavicu crnog luka. Supu kuvati lagano, tek da pušta mehuriće – tri do četiri sata! Zatim skloniti s vatre da se izbistri, pa procediti, a onda zakuvati domaće rezance, flekice i dodati knedle. Rezanci ili flekice prave se tako što se zamesi tvrdo testo od jaja, soli i brašna Kada se dobro umesi rukama, testo se razvija oklagijom i ostavi određeno vreme da se prosuši i iseče na „kaiševe“, a onda seče nožem, dervišem ili mašinom – u zavisnosti od toga da li želite rezance ili flekice. Knedle se prave od jaja, džigerice, prezle, griza, bibera, masti, iseckanog peršunovog lista i sode bikarbone. Zamesiti tvrdu masu pa formirati kuglice. Kuvati dok ne isplivaju, a zatim ih ubaciti u činiju sa supom u kojoj su već skuvani rezanci i flekice, pa tako kompletnu supu izneti pred goste i sipati u duboke tanjire.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18