TAMAŠEV INTEGRALNI HLEB – Zdrav izbor za svakodnevnu ishranu

U poslednje vreme sve više pažnje se posvećuje zdravoj ishrani. Više nije važno samo koliko se jede, već i šta se jede, a integralna peciva zauzimaju posebno mesto u tim jelovnicima.

Pored toga što su bogata vlaknima i hranljivim materijama, integralni proizvodi se povezuju sa boljim zdravljem digestivnog sistema i jačim imunitetom. U svetu u kojem je brza hrana dostupnija nego ikad, povratak prirodnim i kvalitetnim sastojcima postaje sve popularniji. Upravo tu dolaze na scenu peciva od integralnog brašna, kao zdravija alternativa klasičnim hlebovima, a njihova potražnja raste ne samo zbog ukusa, već i zbog mnogobrojnih benefita za organizam.

Tamaš Flejs iz Bečeja, osnivač robne marke „Bready“, prešao je dug put od kuvarske profesije do proizvođača integralnog hleba. Njegovo iskustvo života u Nemačkoj i Austriji oblikovalo je njegovu ljubav prema kvalitetnoj ishrani, a po povratku u Srbiju odlučio je da tu strast pretvori u posao.

– Nisam bio zadovoljan hlebom koji sam mogao da kupim u pekarama, pa sam počeo da pečem za sebe – objašnjava Tamaš.

– Kada sam uvideo koliko je moj hleb bolji, počeo sam da ga pravim za porodicu i prijatelje. Vremenom je proizvodnja narasla i odlučio sam da izađem na tržište, prodajući hleb na pijacama i bazarima.

Njegovi proizvodi su specifični po tome što su beskvasni i prave se uz upotrebu prirodnog kvasca, sa dugim vremenom fermentacije. Tamaš je pre nekoliko godina nabavio mlin i od tada pravi i svoje integralno brašno, koristeći domaću pšenicu i raž, dok speltino brašno kupuje.

– Pravim tri vrste hleba – pšenični, raženi i od spelte. Najviše se traže pšenični i raženi, dok je spelta skuplja i samim tim manje popularna. Ipak, stalne mušterije vole da menjaju hleb svake nedelje, da ne bi bilo dosadno – kaže on.

Zdravstveni aspekt integralnog hleba

Za Tamaša, pravljenje hleba nije samo posao, već i način da doprinese zdravlju svojih kupaca. Njegovi integralni hlebovi su postali popularni među ljudima koji imaju zdravstvene probleme.

– Mnogo ljudi koji imaju probleme sa imunitetom, stomakom, dijabetesom i čak karcinomom, kupuju moj hleb kao deo zdrave ishrane – priča Tamaš.

– Hleb se lakše probavlja i može da stoji više dana bez kvarenja, što ga čini praktičnim za ljude koji planiraju svoju ishranu unapred.

Jedan od njegovih redovnih kupaca istakao je da mu se integralni hleb isplati, jer se ne kvari brzo, za razliku od hleba iz pekare koji mora da baci posle nekoliko dana.

– Osim toga – dodaje Tamaš – taj kupac je rekao da sada pažljivo planira koliko hleba će pojesti i dozira se sa dve vekne nedeljno.

Zato, kako Tamaš navodi integralni hleb nije samo hrana, to je drugačiji način razmišljanja o svom zdravlju.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18