Biljne kapi koje su vam potrebne za jesen

Kad zamiriše jesen i počne spremanje zimnice, kad počnemo jače da se hranimo, potrebno je nešto što će čistiti organizam od gljivica, parazita, virusa i bakterija. Za to su se pobrinuli iz Bunara zdravlja, napravivši kapi koje su prirodni dodatak ishrani, uz izbor biljaka deluju na parazite u svim fazama razvoja – jajašca, larve, odrasle jedinke.

– Povremeno čišćenje od parazita je korisno i zdravo za svakog, bez obzira na starost i zdravstveno stanje. Naročito je važno osobama sa alergijama, astmom i malignim oboljenjima. Kapi preporučujemo svima, osim trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 2 godine. Osobe čija štitna žlezda radi ubrzano moraju biti oprezne, a kako crni orah obiluje jodom, pravimo za njih mešavinu bez njega – objasnila je Milena uz napomenu da mnoge tegobe ni ne povezujemo sa parazitima, a oni mogu biti uzrok.

– Glavobolja, nesanica, nervoza, umor, slabost, naduven stomak, bolovi, gasovi, promene na koži, anemija. Za to su dobre ove kapi, koje su dosta jake jer sadrže aromatične i gorke biljke. To je jedina „neprijatnost“ koju možete imati, inače je tretman lagan i neinvazivan, a veoma delotvoran. Ovo je i odličan antioksidans koji čisti krv, pomaže kod upala i grčeva. Pojačava lučenje probavnih enzima, poboljšava varenje i usvajanje hranljivih materija u organizmu – rekla je travarka uz preporuku da se ne žuri sa gutanjem kapi, već ih je potrebno zadržati i promućkati u ustima.

– Lekovito dejstvo počinje da ispoljava već u ustima, za početak dezinfikuje. Svakako je preporuka (za sve kapi) da se ne žuri sa gutanjem. Kada ih zadržimo i promućkamo u ustima 15-20 sekundi, lekoviti sastojci preko sluzokože odmah dolaze u krvotok i počinju da deluju – rekla je Milena.

Tekst: R.D.J.

Foto: Privatna arhiva

Sastav: crni orah (i bez njega za osobe koje imaju problem sa ubrzanim radom štitne žlezde), vratić, karanfilić kora nara (divlji crnogorski), pelen

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18