Vinarija Apatović – Pet generacija predanosti vinogradarstvu

Vinarija Apatović iz Sremskih Karlovaca, čiji je vlasnik Branislav Apatović, može da se pohvali dugom tradicijom, budući da je on peta generacija vinara u porodici. Iako nije poznata tačna godina osnivanja, zna se da vinarija postoji još od 19. veka, što svedoči o kontinuitetu bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom u opštini sa najviše vinara po glavi stanovnika.

I ove godine svoja vina predstavili su posetiocima Karlovačke berbe grožđa, manifestacije poznate i kao Grožđebal, a posebno interesovanje vladalo je za njihovu tamjaniku koja se degustirala više od ostalih, bar je takav bio naš utisak.

Podrum vinarije Apatović se nalazi u ulici Mitropolita Stratimirovića broj 100, dok su vinogradi smešteni na Fruškoj gori, na potezu Veliki vrhovi, i prostiru se na gotovo dva hektara. Na ovim zasadima uzgajaju se sorte grožđa od kojih se prave vina poput „tamjanike“, „prokupca“ i „kaberne sovinjona“, a poseban ponos vinarije je sorta „sila“. Apatovići su, praktično, drugi na svetu sa komercijalnim zasadom ovog vina, koje su prvi posadili nakon što je ova sorta izašla s Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima.

– Naš brend je „sila“, koju smo prvi posadili posle Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Ponosni smo na to što smo tada bili prva vinarija sa komercijalnim zasadom ove sorte na svetu – kaže Branislav Apatović, naglašavajući značaj tradicije i inovacija koje spajaju prošlost i budućnost.

Vinarija godišnje proizvede između 12.000 i 15.000 litara vina, a osim u vinariji, vina se mogu pronaći i u nekoliko restorana u Sremskim Karlovcima.

– Planiramo da u bliskoj budućnosti proširimo vinograde sa novim zasadima „tamjanike“ i „sile“, ali i da postepeno širimo svoje prisustvo na tržištu. Zahvaljujući preporukama imamo priliku da izađemo iz Sremskih Karlovaca i na restorane u Beogradu i Novom Sadu. Raduje nas što se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji se upoznaje sa našim vinima tokom Grožđebala, tako da su upravo konzumenti naših vina i njegovi najbolji promoteri – zaključuje Apatović.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime