Specijalitet manastira Lelić je rakija od suve šljive

U hramu Svetog Ilije, peti put po redu, održan Festival manastirskih vina i drugih proizvoda. Crkvena porta u Mirijevu je bila mala da primi sve zainteresovane posetioce koji su želeli da kupe neki proizvod iz određenih manastira.

Na štandu manastira Lelić smo primetili proizvode meda i rakije, za koje je vladalo veliko interesovanje.

Pomenuti manastir je udaljenim 11 kilometara od Valjeva. On je zadužbina Vladike Nikolaja, njegovog oca Dragomira i majke Ekatarine Velimirovića.

Na štandu smo zatekli Grigorija, koji nam je ljubazno objasnio šta sve Beograđani mogu pronaći od njihovih proizvoda.

–  Ponosni smo na svoj med i to bagremov i livadski, koji su nadaleko poznati. Manastir Lelić ima svoje košnice koje obezbeđuju visokokvalitetne matice, rojeve i med. Svaka godina je u suštini dobra. Nama Bog to određuje i nikada do sada tokom vremenskih nepogoda nismo pretrpeli neku štetu poslednje decenije – ističe Grigorije.

Osim šljivovica, primetili smo i specijalitet – rakiju od šuve šljive koja, kako naš sagovornik kaže, je posebnog ukusa.

– Ponosni smo i na svoju rakiju od suvih šljiva. Ova suva šljiva je posebna. Rod šljive se suši u manastirskoj sušnici. Normalna je priprema samo što se stavlja voda da bi šljiva mogla, pošto je suva, da dostigne vrenje. Peče se i prepeče a onda se oko tri godine drži u buradima. To je uobičajan proces za ovakvu vrstu rakije, jer je ovo svojevrsno delikatesno piće.

Od Grigorija smo saznali da su cene njihovih proizvoda više nego primamljive.

-Tegla bagremovog i livadskog meda košta 1 000 dinara, litarska flaširana rakija 1 200 dinara, rakija suve šljive u kutiji zapremine 750 ml je 3 500 dinara, a petolitarska rakija u rinfuzi 4 000 dinara.

Tekst i foto Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18