Podvala koja je Pavla opametila

Da im proizvođači pčelinjih ramova nisu podvaljivali ramove lošeg kvaliteta porodica Pavla Stevanovića iz Smederevske Palanke zasigurno nikada ne bi krenula sa njihovom proizvodnjom. Prvo su počeli da ih proizvode za svoje potrebe, a onda i za druge kada su videli da vlada veliko interesovanje.Tada je porodica njemu prepustila posao, a on opremio radionicu neophodnim mašinama i počeo od lipovog drveta da izrađuje ramove. Našao je i poštenog dobavljača koji mu je isporučivao kvalitetnu građu.

Pavle ističe da su ramovi najbolji kada se naprave od dobro osušenog lipovog drveta, te on dobijenu građu nekoliko meseci suši na mestu gde ima dosta vetra.

– Samo od suve građe može da se dobije kvalitetan ram. Tada se veoma lako spoje gornje i donje letvice i žiči. U takvom ramu se pčele dobro osećaju i mogu da obavljaju svoju funkciju – kaže Pavle.

Svojim proizvodom ovaj mladi biznismen snabdeva mnoga pčelinja društva i prodavnica u Srbiji. Plasira ih i u Crnoj Gori, a uskoro će i u Severnoj Republici Makedoniji.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18