Krempita

Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije probala krempitu. Žuti fil od jaja s mirisom vanile i lagano slano testo čine taj savršen spoj  krempite. Svaki kraj ima svoju tradicionalnu, najbolju. Krempite ili kremšnite postoje u raznim varijantama. Najvažnije u dobroj krempiti je sveže ispečeno testo. Zato nemojte posezati za gotovim korama.

Potrebno je:

  • 1,5 l mleka
  • 7 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • ¼ l slatke pavlake
  • 3 kesice vanil šećera
  • 8 kašika gustina
  • 2 bloka lisnatog testa

Priprema:

Na pobrašnjenoj površini razvući lisnato testo, staviti ga u tepsiju obloženu pek papirom i peći 15 minuta na 1800C dok lagano ne porumeni. Izvaditi i ostaviti da se prohladi. U međuvremenu, odvojiti žumanca od belanaca, u žumanca dodati šećer i mutiti dok ne pobele, dodati gustin i malo mleka. Zagrejati ostatak mleka do ključanja, sipati smesu u mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i ostaviti da se prohladi. Posebno ulupati belanca i lagano ih umešati u vruć krem. Ulupati slatku pavlaku i dodati u krem. Razvući drugu koru, ispeći je kao prvu, samo je još vruću iseći na kocke i ostaviti da se ohladi. Na celu koru staviti žuti fil i poređati kocke gornje kore. Sve obilno posuti šećerom u prahu i ostaviti da se dobro ohladi.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno