Насловна РАЗНО ПИС: Хитна заштита јабуке од вентурије у ервиније

ПИС: Хитна заштита јабуке од вентурије у ервиније

370
Фото: Pixabay

Засади јабука у Србији налазе се у различитим фазама цветања. Стручњаци Прогнозно-извештајне службе заштите биља упозоравају на то да нам предстоји критична период у заштити овог воћа од проузроковача болести. За почетак наредне седмице најављен је кишни период који ће трајати више дана. То је разлог постојања високог ризика од инфекције проузроковачем чађаве пегавости листа и краставости плодова – Venturia inaequalis као и од проузроковача бактериозне пламењеаче јбучастог воћа – Erwinia amylovora.

Инжењери заштите биља препоручују да произвођачи за заштиту од проузроковача чађаве пегавости листа и краставости плодова јабуке примене комбинацију превентивног и системичног фунгицида како би се у предстојећим кишним данима обезбедила заштита:

-Mankogal 80, Dithane DG Neotec, Caiman, Prevent 80-WP (mankzeb) 0,25% плус Pyrus 400-SC ili Pehar (pirimetanil) 1 л/ха.

За заштиту јабука од проузроковача бактериозне пламењаче јабучастог воћа пред најављене падавине препоручује се примена неког од препарата на бази бакар-хидроксида и то у нижим концентрацијама:

-Funguran OH у концентрацији 0,05-0,06% или

-Cuprablau Z ultra у концентрацији 0,1%.

Ј. Бајшански