Inženjer najbolji rabadžija na takmičenju na Bosanju

Golub i Ruško su uz padine Bosanja najbrže na vlaci izvukli čamov trupac, na poslednjem takmičenju rabadžija ove godine u selima kod Nove Varoši. Radosno, sve poskakujući kao da na jarmu nose pero, a ne čamov trupac od skoro dva kubika, takmičarsku stazu dugu stotinak metara prešli su za rekordnih 13 sekundi.

I sam rabadžija Miloš Matijević (31) bio je iznenađen rezultatom koji su postigli njegovi ljubimci.

Takmičenje organizuje uz pomoć komšija i prijatelja, Slobodan Boća Lečić

– Golubu i Rušku je peta godina, ali se prvi put takmiče, pa sam se bojao da će ih uplašiti gužva i burno navijanje. Teški su po tonu, u punoj snazi i srčani, i u šumi od njih nema boljih – ponosan je Matijević.

Rabadžija Miloš Matijević je iz Vilova. Njegovi u štali imaju pet pari volova, uz čiju pomoć izvlače građu iz državnih i privatnih šuma.

Jaka konkurencija na takmičenju u Amzićima kod Nove Varoši

– Ovde u Amzićima takmičili su se i moj brat Tomislav i otac Dobrivoje, a stric Radojko je osvojio drugo mesto.Uz njih sam još kao osnovac prvi put krenuo u šumu i počeo polako da rabadžijam. I svim srcem sam zavoleo ovaj posao – kaže za „Dobro jutro“ Miloš.

Miloš Matijević je nakon završene više škole ostao da živi u Užicu gde u jednoj privatnoj firmi radi kao mašinski inženjer. Svakog je vikenda međutim u zavičaju, da pomogne svojima koji zarađuju hleb radeći s volovima u šumi.

– Volovi su najplemenitije životinje, i država bi trebala da im se oduži makar jednim spomenikom. I njima i srpskom seljaku, za sve što su za nju uradili kroz istoriju, i u ratu i u miru- kaže Matijević.

Poslednje takmičenje ove godine u novovarošskom kraju

A na takmičenju rabadžija i zaprega, održanom na Vrlanu iznad Amzića, i ove  jeseni je bila jaka konkurencija. Treću godinu organizuje ga mladi rabadžija Slobodan – Boća Lečić (34), koji je ove osvojio treće mesto. Bogate novčane nagrade za prva tri mesta obezbedio je rabadžijajući u šumi, dok su mu u organzaciji pomogle komšije i prijatelji.

Ove godine je inače, bilo nekoliko takmičenja širom jugozapadne Srbije. Rabadžije su se nadmetale i u Dobroselici na Zlatiboru, na Straži iznad Bele Reke i visu Džade na Zlataru, kao i u Rutošima, na Borovitoj glavici…

– Treba da je što više ovakvih okupljanja i druženja. U selima  je na žalost sve je manje stanovnika, ali i mladih koji bi da se bave ovim poslom. Rabadžijski hleb je sa sedam kora i u njemu opstaju samo oni koji vole ovaj posao- kaže Lečić.

Tekst i foto: Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18