Novi život starog prokupca!

Prokupac, najčuvenija autohtona sorta vinove loze u Srbiji, koja je bila pred izumiranjem, i ove godine proslaviće nizom manifestacija svoj dan – 14. oktobar. Međunarodni dan prokupca utemeljen je pre 9 godina i prva je autohtona sorta u ovom delu Evrope koja je dobila svoj praznik, poput mnogih internacionalnih sorti.

– Zlatno doba prokupca počelo je odlaskom Turaka i trajalo je do šezdesetih godina prošlog veka. Zbog industrijske proizvodnje vina i vinograda sa internacionalnim sortama, ubrzano su se krčili vinogradi pod prokupcem. Tada je jednostavno nestao sa naših prostora. Vinski trendovi sada nalažu da kada stranac dođe u našu zemlju želi da proba vino od autohotone sorte. Na sreću, u poslednjih 15- ak godina u Srbiji masovno se sade stare sorte, a u Šumadiji je to prokupac, koji se ovde gajio mnogo pre internacionalnih sorti – kaže Goran Grujić, vinograda iz Topole.

Na imanju Zadužbine Karađorđevića na Oplencu  još 2018. godine zasađen je eksperimentalni vinograd autohtonog prokupca na 50 ari. Posao selekcije i pravljenje najboljeg i najpogodnijeg klona za ovo podneblje može potrajati i 15 godina. Naš prokupac ima veliki i zbijen grozd sa krupnim bobicama. Potrebni su klonovi, koji će imati rastresitiji grozd sa manjim zrnima, od koga će se dobijati vrhunska vina.

Mnogobrojni vinari već imaju autohotni prokupac u svojim vinogradima i vinskim kartama. Božidar Aleksandrović iz Vinče kod Topole na osnovu iskustva tvrdi da ko hoće da pravi vino od prokupca, prvo mora da upozna njegovu nezgodnu narav.

– Potrebno je dosta strpljenja i strepnje kod prokupca i on predstavlja izazov za svakog vinara. Iako je reč o staroj sorti, moramo ponovo da se upoznajemo s njim. On ima crvenu, jaku boju, a pokožica je tamna i puna anticijana. Ali, ako pretendujemo da budemo ozbiljna vinska regija na svetskoj sceni, moramo u svom portfoliju imati vina od autohtone sorte. On je dovoljno autentičan da skrene pažnju vinoljupcima, koji su pomalo umorni od ukusa internacionalnih sorti – kaže Aleksandrović.

On će se ove godine, poput njegovih brojnih kolega,  povodom proslave međunarodnog dana ove sorte u Beogradu predstaviti na Salonu prokupca 15. oktobra sa vertikalom vina nastalih iz berbi od 2018. do 2021. godine. Uporedo će 14. oktobra mnogi restorani i vinoteke širom Srbije obeležiti praznik autohotone sorte, a neretko svetkovina traje i od 10. oktobra.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18