Hladnjača, podrum ili trap – odaberite način čuvanja jabuka

Obrane plodove jabuke je potrebno što pre transportovati iz voćnjaka, odnosno po planu dalje manipulisati njima. Ukoliko se berba jabuke obavlja za preradu plodove treba što pre upotrebiti.  Pored ostalog i od transporta obranih plodova zavisi kasnije čuvanje.

Čuvanje plodova jabuke je važno da bismo tokom cele godine imali sveže plodove, odnosno zbog ekonomičnosti proizvodnje. Potrebno ih je čuvati u hladnjači više meseci. To je najsigurniji način, zato što se uslovi kontrolišu i prate.

Dobro osunčani plodovi su kvalitetniji i dugo se čuvaju. Ako su plodovi oštećeni (grad, bolesti, štetočine itd.) teže se čuvaju. Brzo hlađenje plodova jabuke vodom poboljšava čuvanje u hladnjači.  Plodovi jabuke češće se čuvaju u običnim hladnjačama sa normalnom atmosferom, a retko u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom.

Jabuka se može čuvati i u običnim skladištima (podrumi, trapovi, privedeni nameni magacini i dr.).

Privremeno čuvanje plodova postiže se uz pravilnu pripremu plodova. Plodovi moraju biti zdravi i blagovremeno ubrani. Treba ih pojedinačno umotati u salvetice polumasnog papira, obične salvete ili tanki papir. Zatim ih složiti u ambalažu (gajbe, korpe, sanduci). Po potrebi na sanducima napraviti rupe za ventilaciju. U skladištu stalaže za ambalažu treba da budu drvene. Temperatura treba da bude oko 5°C, relativna vlažnost vazduha 70-80%, uz ventilaciju. Ako se primeti smežuravanje plodova pod treba kvasiti vodom ili držati vodu u više plićih posuda. Umotani plodovi mogu i da se ređaju na pod u podrumu, na sloj slame debljine 20cm, u vidu trapezoidnog oblika. Materijali koji šire strane mirise ne smeju biti prisutni u podrumu.

 Plodovi jabuke se mogu čuvati i u polietilenskim vrećama. Pakuje se do 5kg plodova. Zavezane vrećice treba izbušiti na nekoliko mesta. Vrećice se čuvaju složene u sanduke ili korpe u podrumima. Ako se vrećice slažu u slojevima s peskom, pa se čuvaju u voćnjaku zaštićene zemljom ili u podrumu, mogu se sačuvati i preko šest meseci. Ovako pripremljeni plodovi se čuvaju i u trapovima. Njih treba praviti na ocednom, higijenski pogodnom mestu, uz obavezno pravljenje dimnjaka po dužini, koji ima ulogu ventilatora.

Tekst i foto: Ljiljana Gvozdić dipl.inž.poljoprivrede, PSSS Beograd

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18