Umesto mesa sejtan kobasica  i vege čvarci

Veliko interesovanje na Noćnom bazaru na Vračaru je vladalo na tezgi koja je nudila alternativne artikle za mlečne i mesne proizvode. Za njih je bila zadužena Slavna Momirović vlasnica firme „Vegana“ iz Sombora. 

– Ideja je da ljudi koji žele da prestanu da jedu meso ili sir ili mleko iz zdravstvenih ili etičkih razloga, mogu da nađu jednu zdravu alternativu, odnosno da ako poste ili su bolesni, da unesu jedan izbalansiran obrok koji ima dobre belančevine, masti, nezasićene minerale, vitamine, enzime i da budu pri tome siti i fit. Imamo sir od suncokreta, badema, susama, golice, kao i proteinsku kobasicu koja je izbalansirana. Nudimo i sejtan kobasicu, vega kulen, kobasice od suncokreta i to pikant klasik, kao i proteinske kobasice, slaninu koja podseća na slaninu sa začinima, čvarke, sejtan biljno meso, šnicle mlevene i klasik i vega pljeskavice – započinje razgovor za „Dobro jutro“ Momirovićka. 

Sejtan je biljno meso koje se dobija kada se iz pšeničnog brašna, najbolje integralnog, koje se zamesi i samelje, a skrob ispere. Ostaju proteini i belančevine, najkvalitetniji deo iz pšenice. To se zove sejtan ili biljno meso. Ta metoda je stara 6 000 godina a otkrili su je još budistički monasi.

-Ljudi na naše artikle reaguju pozitivno. Ko god je došao na štand, obavezno proba naše proizvode i svi se odmah oduševe ukusom. Obično kažu da je lepo i da kada bi ovu hranu imali svaki dan, bez problema bi prestali da jedu meso. Bilo bi im lakše kada poste. Važno je poraditi na ukusu, odnosno izbalansirati to sa određenim lekovitim biljem, začinima, biberom, paprikom, lukom. Sve je isto kao i sa mesom. Vi meso ako ne začinite ono je bljutavo – tvrdi Momirovićka.

Slavna se ovim poslom bavi amaterski već 40 godina, a od 2 000. godine je imala i makrobiotičku firmu.

– Kada sam krenula sa ovim, prvo je bila makrobiotička kuhinja, pa radionica vegetariana, sada je vega. Sve je čisto vegansko, a i ja sam u međuvremenu postala vegan. To je jedna mala porodična manufaktura, ideja je bila moja,  a onda su mi se i muž i deca pridružili. Male količine radimo, čisto iz ljubavi prema prirodi, životu, biljkama i zdravlju – otkriva ona.

Cene sira od 100 grama je 143 dinara, a 100 grama čvaraka koštaju 125 dinara. Cene su pristupačne i svako može da sebi priušti određeni artikl i da se samim tim i zdravije hrani.

– Ko ne može da kupi, mi mu kažemo kako se to pravi, pa neka sam napravi jer sve je jednostavno i ništa nije komplikovano. Uskoro, tačnije 2. decembra ćemo ponovo biti na „Vege vege“ festivalu na Dorćol placu koje organizuje Udruženje sloboda za životinja.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18