Na ovogodišnjem festivalu „Čarde i bande“ šaran je glavna zvezda

Preko puta Doma Vojske, na Sunčanom keju u Novom Sadu održava se tradicionalni festival riblje čorbe i tamburaške muzike „Čarde i bande“. Poslednji dan festivala je u nedelju 20. oktobra, a pored ribljih specijaliteta i ambijenta sa pogledom na Dunav, program će upotpuniti i zvuci tamburice.

– Festival se održava od 2018. godine u Novom Sadu, te nekoliko hiljada sugrađana i turista svakog proleća i jeseni ima priliku da uživa u vrhunskim ukusima riblje čorbe i ostalih ribljih specijaliteta. Vojvodina je svakako poznata po dobroj ribljoj čorbi, ali i tamburaškoj muzici, pa nam je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da povežemo ta dva brenda u okviru jedne manifestacije i da to postane tradicija u našem gradu – rekla je organizatorka manifestacije Ivana Rajinac.

Kada drugi spreme mnogo je slađe

Predstavnik firme Moskva iz Zrenjanina Konstantin Krasić iz Konaka bio je „glavni i odgovorni“ za riblju čorbu. Kod nje, kako je naveo, nema mnogo filozofije, a jedina riba od koje je sprema je šaran.

– To je klasična riblja čorba, dinstanje luka na ulju dok ne krene malo da zarumeni, onda se dodaje voda, dodaju se začini, pa kada se izdinsta – sledi nalivanje i završavanje – navodi Krasić.

Moskva iz Zrenjanina je stalni gost ove manifestacije, a to je potvrdila i Bisenija Jelić iz Zemuna koja je zadužena za pečenog šarana.

– Ovde smo poslednje tri-četiri godine i dok ima ljubaznih Novosađana, dotle ćemo i mi da dolazimo. Što se tiče pečene ribe, ne postoji posebna receptura. Ovo svaka domaćica zna, da uvalja ribu, da je ispeče, ali kada neko drugi to spremi, uvek je slađe – navela je ona i dodala da je riba sa novosadskih talasa.

– Nadamo se da će biti dosta Novosađana, ali i turista. Poseta je uvek dobra i oni vole naše specijalitete, jer mi najbolje kuvamo.

Organizatori „Čarde i bande“ su Udruženje građana Petrovaradin media i Udruženje vlasnika vikendica i salaša uz podršku Ministarstva turizma i omladine i Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.

Tekst i foto: Đorđe Lalić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18