Kad se ljudi slože nastanu najlepši manastirski i crkveni proizvodi

Crkvena zajednica većine manastira u Srbije se trudi da na razne načine pomogne u finansiranju crkve. Milena Stjepanović iz crkvene zajednice Svetog Pantelejmona u Mirijevu prezentuje domaće džemove, ručno pravljene.

-Imamo u ponudi kajsiju i šljivu, a poseban specijalitet je aromatični džem od šljiva, sa začinima koje smo same osmislile. Pomenuti proizvod je dosta tražen kod nas i tegla košta 1 000 dinara. Nedavno smo izlagali proizvode na Festivalu manastirskih vina i drugih proizvoda u Mirijevu, a sve što smo tada zaradile smo dale kao prilog za završetak radova crkve Svetog Pantelejmona. Sada se trenutno radi fasada koja mnogo košta. Džem koji smo članice crkvene zajednice i ja pripremile je na dobrovoljnoj bazi, a svaki kupac tegle postaje priložnik u izgradnji fasade. Inače, pravimo džem i od šipuraka, ali pošto još nije stiglo vreme pravljenja, taj proizvod smo ostavili za kasnije. Krenuli smo polako ali sigurno i sa proverenim džemovima koje sada pravimo, pošto za ručnu proizvodnju je potrebno dosta ljudstva da bi se pravila veća količina, pa mi idemo na kvalitet a ne na kvantitet. Kada budemo imali mogućnosti da nešto proširimo biće i više proizvoda – kaže Stjepanovićka.

Članovi zajednica manastira Draganac i manastira Hopovo ponudili su raznovrsne čajeve, kao i ukusne kozje sireve. Manastir Draganac se nalazi na Kosovu i Metohiji i to u Kosovskom Pomoravlju. To je jedan od retkih manastira koji je ostao i opstao, jer su svi ostali koji se nalaze tamo, minirani i srušeni. Manastir Draganac je muški manastir čije bratstvo pravi karakterističan kozji sir u maslinovom ulju, po kojem su nadaleko poznati. Imaju i čajeve od hajdučkea trave, kantariona, divlje nane, majčine dušice i koprive. 

Što se tiče manastira Hopova, koji je nalazi na Fruškoj gori, on je poznat po proizvodnji vina i rakije ali i po medu, uglavnom livadskom.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18