Visoke temperature ne pogoduju kalemljenju

Kalem grančice su srednje do manje bujnosti kako i sama voćka kasnije ne bi bila bujna. Uzimaju se grančice sa oboda stabla koje su zrelije i drvenije i pupoljak je spremniji da pređe na novu matičnu biljku i krene samostalno da raste. Bitno je da, ukoliko se kalem grančice ne uzimaju odmah iz zasada da se kalemi u rasadniku, onda je potrebno umotati ih u vlažnu pamučnu krpu i staviti čim pre u frižider. Tako mogu da se čuvaju 5 do 7 dana. Pravi se zarez pod uglom od 45 stepeni, a zatim se lagano skine malo kore i malo drveta, a isto to na kalem grančici, vodeći računa da se “srce” pupoljka ne ošteti. Na kraju sledi zamotavanje i bitno je da pupoljak lepo uđe u zarez. Može biti zarez veći od pupoljka, ali nikako suprotno, jer će kalem propasti. Po mom ubeđenju, nabolje je raditi uveče, jer visoke temperature tokom leta, a naročito su bile ovog avgusta, ne pogoduju kalemljenju.

Piše: Daliborka Alihodžić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno