Grane ne smeju da se dodiruju

Orezivanje oraha se radi na proleće, kako bi se formirala krošnja, odnosno spratovi.

– Grane ne smeju da se prepliću, jer tu gde se dodiruju neće biti roda. Takođe, kada je krošnja gusta, dolazi do pojave bolesti. Prvih sedam do osam godina voće se orezuje ručno i ja sam angažovao stručnjake da to rade. Nakon toga se mašinski reže. Vrši se i tretiranje protiv bolesti i štetočina. Kada god vidim promene na listu, obraćam se zaštitarima za pomoć. Orah ne mora tako često da se obilazi, ali dok je mlad voćnjak ja sam ga obilazio svakodnevno. Između redova kosim i ne prskam sredstvima protiv korova. Sve što se pokosi ostaje na zemlji, to se raspada i poboljšava humusni sloj zemljišta. I orezane grane ostaju tu, osim ako nisu zaražene, kada ih izbacujem – rekao nam je takođe Slobodan Ivanović.

Piše: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18