Mionica uzela zlato za šljivovicu u Šumadiji

Apsolutni pobednik  šestog po redu Šumadijskog ocenjivanja rakije u Kragujevcu je destilerija „Podrum želja“ iz Mionice. Pobedu je odnela za rakiju „Šljivovica želja 12“. U istoj kategoriji su joj se pridružili šampioni iz Čumića sa rakijom „Zavet“ i „Emperus“ iz Đurđeva kod Rače, koja je dobila najviše priznanja.

Pobednik u kategoriji rakija od kajsije je destilerija Krneta iz Nove Pazove. Prema oceni žirija najbolja rakija od jabuke je „Zlatni voždov grumen“ iz destilerije Emperus. Iz iste destilerije pobedile su i rakije od kruške vilijamovke i dunje.  Najbolja rakija travarica je iz destilerije Tok.

Ocenjivanje rakija obavljeno je krajem oktobra u Kragujevcu, a proglašenje pobednika i uručenje nagrada upriličeno je na 5. Šumadijskom festivalu rakije, koji je održan u subotu. Ove godine na takmičenju su učestvovala 22 registrovana  proizvođača jakih alkoholnih pića iz cele Srbije.

Specifičnost ovog ocenjivanja je da se uzorci uzimaju iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata u originalnim pakovanjima.  Organizator,  Regionalna asocijacija proizvođača „Šumadijska rakija“ iz Kragujevca, smatra da se na ovaj način dobija najobjektivnija slika kvaliteta voćnih rakija, koje se nalaze na tržištu.

Sa polica prodavnica uzeto je ukupno 59 uzorka. Žiri je na ovogodišnjem takmičenju dodelio 8 velikih zlatnih medalja, 32 zlatne i 19 srebrnih. U žiriju su bili dr Branko Popović, profesor Vele Tešević, dr Ivan Urošević i po prvi put gost iz Makednije, dr Goran Milanov.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18