Period krsnih slava uticao na povećanu potražnju praziluka u Vranju

Čim je krenuo period krsnih slava na vranjskim pijacama je zabeležena povećana ponuda praziluka. Ove godine je toliko dobro uspeo da su mahom na prodaju veze sa strukovima visine od oko dva metra. Takve vranjske domaćice najviše kupuju jer kako kažu iz njih mogu da “izvuku zaire”, za više jela koja će se naći na njihovim slavskim trpezama. I dok beli deo koriste za spremanje posnih i mrsnih sarmica, banicu prazenik, onaj zeleni na vrhu redovno koriste za pravljenje trljanice sa suvim paprikama. Kupuju ga kod proizvođača Gorana Ilića iz sela Katun, koji ističe da je u ovoj proizvodnoj godini bilo veoma teško proizvesti praziluk dobrog kvaliteta. Najteže je bilo kada je udarila suša pa je, svoj zasad praziluka na pedeset ari u plastenicima, morao da poliva svaki drugi dan. Puno je radio i na provetravanju kako bi sačuvao zasađene biljke od ožegotina.

Ova godina je bila veoma teška i izazovna za proizvodnju. Međutim, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu koje imam u ovoj proizvodnji, uspeo sam da odgajim praziluk kakav moje mušterije žele – ističe Ilić. Naglašava da prodaja dobro ide, uprkos tome što kupci za vezu moraju da izdvoje od 200 do 300 dinara.

Ovaj proizvođač praziluka je već prodao skoro svu proizvedenu količinu. Kaže da kupaca ima dosta u svom kraju jer ga ljudi rado koriste u svojoj ishrani baš zbog njegovih blagodetnih svojstava na organizam kada je regulacija krvnog pritiska u pitanju, nivoa šećera u krvi, masnoće, normalizacija probave…

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18