Voćnjak i vinograd

  • Ako vreme dozvoli, u decembru se nastavlja sadnja voćaka. One, posađene tokom jeseni, sada se zagrću zemljom kako bi im se sačuvao koren.
  • Voćke bi trebalo da se zaštite od štetočina, prvenstveno glodara, posebno na neograđenim parcelama, da se pođubre i uklone  suve i oštećene grane kako bi rezačima, kada za to dođe vreme, bilo preglednije, da jasno vide šta treba ukloniti a koje grane i grančice ostaviti.
  • Pojedini voćari u zasad postavljaju kućice i hranu za ptice. Statistički podaci pokazuju da svaka ptica pojede veliki broj insekata i štetočina u toku samo jednog dana, pa nije neobično što voćari vode računa i o njima. Ako pripadate ovoj grupi voćara, znajte da ne morate da pravite kule od drveta, dovoljne su plastične kutije ili metalne konzerve koje ćete ušuškati spolja i iznutra i kada ste u prilici, u njih ubacivati zrnevlje, mrve starog hleba…
  • Trebalo bi kontrolisati utrapljene sadnice.
  • Uskladištene jabuke, dunje, kruške, redovno se pregledaju, izbacuju trule i smežurane a zdrave se pakuju u gajbice i pripremaju za prodaju.
  • Voćari koji su okasnili s plavim prskanjem ne treba da brinu da će ove jeseni morati da ga preskoče. Lepih dana kada nema vetra i kada je temperatura iznad 5 – 6 stepeni i ne očekuje se kiša, ovaj posao može uradi bez problema. Važno je da se voćke obilno oprskaju, da se „okupaju“ i da rastvor kaplje s njih. Nije problem što će malo nakvasiti zemlju, po nekad i ona treba da se dezinfikuje.
  • Posle prskanja sledi krečenje stabala osetljivih  vrsta koštičavih voćaka, prvenstveno kajsije, da bi se odložio početak kretanja sokova i umanjila opasnost od izmrzavanja.
  • Zemljište u voćnjaku bolje je pođubriti i obraditi u poznu jesen i tokom zime, kada nije smrznuto, nego u proleće jer hraniva iz zimskog đubrenja do kretanja vegetacije imaju više vremena da se razlože i usvoje.
  • U vinogradima se „bacaju“ stajnjak i mineralna đubriva.
  • Ukoliko to ranije nije učinjeno, jedan od poslova u loznom rasadniku je vađenje kalemova.
  • Ako nema mraza i zemlja može lepo da se kopa, još uvek se može saditi nova loza.
razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.