Proizvodi porodice Stević za ljubitelje domaće radinosti

Goran Stević, proizvođač domaćih proizvoda iz sela Vlajkovci, smeštenog u podnožju Kopaonika, već dve decenije nudi i prodaje plodove svoje porodične manufakture širom Srbije i regiona.

Proizvodnjom voćnih i povrtarskih prerađevina bavi se od mladosti, a kako kaže, sve je počelo iz želje da spoji tradiciju i ljubav prema prirodi.

– Radim domaće ajvare, džemove, slatka i rakije – sve vrste. Imam štandove u Novom Sadu, Subotici i Somboru, a moji proizvodi stižu i do Crne Gore, Bosne i Hercegovine, pa čak i Bugarske i Mađarske – objašnjava Goran za „Dobro jutro“.

Sezona ajvara posebno je značajna za porodicu Stević, jer je tada potražnja za ovim domaćim specijalitetom najveća.

– Ajvar pravimo u većim količinama, a rakije su stalno tražene. Isporučujemo ih po porudžbini, bilo brzom poštom ili direktno na kućnu adresu – dodaje on.

Porodična tradicija proizvodnje rakije datira još od Goranovog dede i oca, koji su bili poznati po svom zanatu, a koji je preuzeo i nastavio Goran. Danas, pored rakija, u ponudi su i matični sokovi, džemovi, ajvari i slatka, čime je asortiman znatno proširen.

Naš sagovornik navodi da je to porodični posao u kojem aktivno učestvuje pet do šest članova, uz povremeno angažovanje dodatnih radnika.

– Neki proizvodi su od našeg uzgoja, dok deo povrća i voća nabavljamo, ali isključivo sa Kopaonika – naglašava Goran koji je zadovoljan potražnjom.

– Generalno, sve se dobro prodaje. Tokom jeseni i zime akcenat je na ajvarima, džemovima i rakijama, dok ostali proizvodi imaju stabilnu potražnju tokom cele godine – zaključuje Stević.

Ukusi Kopaonika, čiji kvalitet prepoznaju i u Srbiji i van njenih granica, potvrđuju da domaći proizvodi i dalje mogu naći svoje mesto na modernom tržištu.

Tekst i foto: Aleksej Buila

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18