Spanaća na pijaci ima, čeka se kakva će cena biti

Jovan Mihajlović iz Donjeg Neradovca, kod Vranja, je ostao veran proizvodnji spanaća na svom gazdinstvu i kada je od oca preuzeo vođenje domaćinstva. Proizvodnja se isplati jer ova povrtarska biljka brzo stiže za prodaju posle setve, a nije zahtevna za uzgoj. Mihajlovići su dugi niz godina proizvodili spanać na otvorenom i stekli veliki broj kupaca koji i danas žele da ga pazare baš od njih. Imajući u vidu potrebe svojih mušterija da ovo povrće imaju na trpezi i u zimskim mesecima, Jovan je počeo da ga proizvodi i u plasteniku. Ove godine na vranjskoj pijaci, među prvima je ponudio kupcima sortu spanaća Saga, a poslednje količine će im isporučiti u januaru.

Ovako ranu ponudu ostvari kada ovu vrstu spanaća, koja je otporna na plamenjaču i koja tokom procesa proizvodnje zna u proseku da od 20 do 25 tona prinosa po hektaru, poseje sredinom septembra meseca. Setvu obavi pošto zemlju pogodnu dobro nađubri stajnjakom koga za svoje potrebe ima u dovoljnim količinama, izore traktorom i iskultivira.

– Na površini od sto kvadrata obavezno bacim 250 grama semena, pokrijem najlonom i po potrebi navodnjavam. Ne primenjujem nikakvu zaštitu jer za tim nema potrebe – tvrdi Jovan.

On ističe da su zbog blage zime ove sezone vremenski uslovi pogodovali kulturi tako da je dobio proizvod odličnog kvaliteta koga krase zeleni, sočni i ovalni listovi. Sa ovom vrstom spanaća nikada nije mogao da postigne ovakav kvalitet dok ga je proizvodio na otvorenom. Listovi su od hladnoće znali da požute, što je znatno umanjivalo njegovu cenu na tržištu. Otkako je počeo da ga proizvodi u plasteniku nema taj problem i može da ostvari cenu koja proizvodnju čini isplativom.

– Ove godine kilogram spanaća košta 200 dinara. Prošle godine je u ovo vreme bio skuplji za pedeset, pa i sto dinara. Da li će i ove godine dostići prošlogodišnju cenu zavisiće od ponude i potražnje – ističe na kraju Jovan.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18