Slatko kao iz bakinog kredenca

Stižu nam novogodišnji i božićni praznici. Svi, osim u odmaranju, vreme provodimo u konzumiranju hrane i pića. Osim raznih slatkih i slanih đakonija, neizostavna je i dobra i kvalitetna kapljica. Oni koji ne konzumiraju alkohol, mogu da probaju slatki liker od raznih vrsta voćaka, a tu je i domaće, kao iz bakinog kredenca  slatko, koje je na žalost, u prodavnicama samo za kupce sa dubljim džepom.

Vlasnik “Gazdinstva Đorđević” iz Pirota, Marko Đorđević, sa pravom se može pohvaliti domaćim likerima, slatkim ali i voćnim sirupima.

-Proizvodimo slatka od jagoda, kupina i malina, a imamo i sirupe od višanja i malina. Za one koji vole da konzumiraju kvalitetne likere, nudimo od borovnica, malina, jagoda, kupina, višanja i dunja. Treba napomenuti da se naši proizvodi razlikuju od onih kupovnih po prodavnicama, jer su domaći i pravljeni su na tradicionalne načine, na koje su radile naše bake. Naravno, bitno je napomenuti da mi uzgajamo voće, pa je samim tim i proizvod kvalitetniji – započinje priču Marko Đorđević.

Iako proizvođači ne vole javno da podele svoj način pripremanja prozvoda, Đorđević nam je odmah otkrio njegov način priprema likera, ali i slatka.

-U ogromnu posudu stavi se kilogram šećera, kilogram voća i litar lozove rakije, koju mi pečemo i proizvodimo i takva sjedinjena smesa stoji 45 dana na svetlosti. Nipošto ne na suncu već u svetlim prostorijama. Posle tog perioda, liker se pakuje u flaše i spreman je za konzumiranje. Što se tiče slatkog, mi ga pravimo na tradicionalan način po recepturama naših predaka. Isto se u veliki lonac stavi kilogram voća i kilogram šećera i ukuvava se na vatri. Mnogi me pitaju kada se zna da li je gotov proizvod? Uzme se u kašičicu slatko i stavi se kapljica na nokat. Ukoliko ona ne sklizne nego ostane na noktu, znači da je slatko gotovo i da se skida sa vatre i pakuje u tegle – ističe Marko.

Tekst i foto Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18