Pomama za pečenjem pred novogodišnje i božićne praznike

U vranjskoj pečenjari “Manić” se i ove godine, pred doček Nove 2025, radi punom parom, kako bi svoje standardne mušterije na vreme snabdeli prasećim, jagnjećim i pilećim pečenjem. Kilogram prasećeg pečenja sa kostima ovde košta 1.590 dinara, bez kostiju je 1.890, jagnjeće 2.400, a pileće 590. U ponudi imaju i suve svinjske proizvode sušene na tradicionalan način, pa tako kilogram suvog svinjskog mesa staje 1.800, prženica 1.850, domaća kobasica 1.000 dinara.

Proteklih dana imali su i mnogo ponuda za uslužno pečenje prasića, ali oni zbog obimnog posla nisu mogli da izađu u susret mušterijama. Redovno su, međutim, u poslednje dve do tri nedelje, primali rezervacije sugrađana koji su hteli da se kod njih na vreme obezbede pečenjem.

Naši sugrađani uveliko rezervišu pečenje i za Božić. Mnogi su to već uradili prilikom rezervacije pečenja za Novu godinu – kaže Goran Manić, vlasnik ove pečenjare i ističe da ove godine praseće prečenje prodaju po nižoj ceni u odnosu na prošlu godinu s obzirom da je njihova otkupna cena pala.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime