Jabučasto voće  već može da se orezuje

Kod zimske rezidbe postoji nekoliko uopštenih pravila. Jabučasto voće može da se orezuju od momenta kada lišće počne da opada, pa sve do početka nove vegetacije. Generativni pupoljak se formira na vrhovima rodnih grančica, dok su vegetativni pupoljci raspoređeni bočno na grančicama.

Koštičavo voće bolje je orezivati na kraju zime, kada nema opasnosti od niskih temperatura i kod njih treba voditi računa o dominantnom tipu rodnih grančica. Kod breskve rezidbom se ostavlja potreban broj mešovitih rodnih grančica pravilno raspoređenih u svim delovima krune, jer se na njima obrazuju najkrupniji i najkvalitetniji plodovi. Ostale grančice se uklanjaju do osnove. Kod rezidbe trešnje i višnje prekraćuju se i proređuju suvišne grane i letorasti. Orezivanje je najbolje obaviti po suvom zimskom danu na temperaturi višoj od 5 stepeni.

Tekst : Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime