Trula repa – problem u zemljištu za naredne useve

Pojava truleži šećerne repe zadnjih godina je sve češća pojava i sve veći problem, kako u proizvodnji tako i u preradi. Na pojavu truleži utiču uzak plodored, neadekvatna agrotehnika, promena klime – dugotrajna suša praćena visokom temperaturom sa kratkotrajnim i obilnim padavinama, zaštita šećerne repe od insekata.

– Pojedinačni korenovi koji ostaju u zemljištu neće uticati na kvalitet i promenu Ph zemljišta. Na mestu raspada korena repe može uticati na povećan broj mikroorganizama razlagača, koji mogu da napadnu pojedine biljke naredne kulture koja se nađe u blizini tog mesta – rekao je za Dobro jutro Goran Milanko iz Nikša Agrara, izdvajajući i pojedine bolesti korena.

– Od parazitnih bolesti korena koje prouzrokuju trulež naveo bih: Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Sclerotium bataticola….Svi navedeni prouzrokovači truleži mogu se naći u skoro svakom zemljištu. Da li će napraviti problem zavisi od svih faktora koje smo naveli na početku – objašnjava Milanko koji smatra da posebnu pažnju treba posvetiti insektima koji napadaju repu.

– Smatram da bi se smanjila pojava truleži treba posebnu pažnju posvetiti insektima koji napadaju šećernu repu (vaši, cikade). Redovnim obilaskom useva, praćenjem stanja tretirati usev na vreme i sprečiti i ublažiti posledice koje mogu da prouzrokuju insekti – kaže inžinjer poljoprivrede, ističući da bi njivu posle vađenja repe odmah trebalo obraditi.

– Što se tiče obrade i pripreme za setvu, po mogućstvu ako uslovi dozvole odmah nakon vađenja, trebalo bi njivu potanjirati zatim izvršiti oranje i grubo zatvaranje brazde. Proizvođači te njive tanjiraju ili gruberišu  zatim bi trebalo da oru i na taj način repu makar izbace na površinu, gde bi se ona pod uticajem vremena raspala. Na taj način bi se smanjio infektivni materijal u zemljištu i donekle mogućnost širenja bolesti na naredni usev i promena Ph zemljišta, koja bi uticala na rast i razvoj sledećeg useva. Pojedinačni korenovi uglavnom ne predstavljaju problem, ali ako je količina trule repe značajna poželjno je repu ukloniti sa njive zbog infektivnog materijala. S obzirom da uklanjanje predstavlja dodatni trošak, na i ovako tešku godinu, većina proizvođača ili ukloni koliko mogu ili ostave repu da se raspadne na njivi sa nadom da uslovi za razvoj bolesti ne budu povoljni u narednoj godini – zaključio je Goran Milanko.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18