Recept proteinskog obroka za guske!

Ishrana gusaka treba da bude uravnotežena kako bi se osigurali optimalni uslovi za njihov rast i zdravlje, ali i za proizvodnju jaja, čija sezona počinje u februaru, a završava se u aprilu.  Oko 80 odsto obroka  za guske čine trava i zelena masa, a ostatak su žitarice. Kako izgleda kvalitetan obrok za guske, govori Violeta Petrović Luković, savetodavac za stočarstvo iz Kragujevca.

– Za ishranu gusaka mogu da se koriste listovi kupusa, karfiola, zelja, koprive, zelene salate, ali da bi ishrana bila izbalansirana jednom dnevno im je potreban obrok od zrnevlja. Proteini su ključni u ishrani. Obrok za odrasle guske treba da sadrži od 14 do16 procenata proteina, a za mlade i do 20 odsto. Ugljeni hidrati  i masti su, takođe, važni kao izvor energije i oni se nalaze u zrnima žitarica – kaže Violeta Petrović Luković i daje primer obroka za odrasle guske od zrnevlja:

Proteinski obrok: 

  • 60% kukuruz,
  • 20% pšenica,
  • 10% sojina sačma,
  • 5% suncokretova sačma,
  • 5% minerali i vitamini.

Obrok sa ugljenim hidratima:

  • 50% kukuruz,
  • 25% pšenica,
  • 15% ječam,
  • 5% sojina sačma,
  • 5% vitamini i minerali

– Masti su važan izvor energije, ali se dodaju u manjim količinama. To su biljna ulja, sojino ili suncokretovo, i to 5 odsto od ukupne smese.  Vitamini i minerali se dodaju u obliku mineralnih i vitaminiziranih premiksa i treba da čine, takođe,  5 odsto pripremljene smese. Kod gusaka koje se koriste za proizvodnju mesa, ishrana se može prilagoditi kako bi se postigao brži rast, dok kod gusaka koje se koriste za proizvodnju jaja ishrana može biti usmerena ka poboljšanju kvaliteta jaja i zdravlja ptica – dodaje Petrović Luković.

Guske spadaju u grupu pašnih životinja, čija se ishrana u toku leta zasniva na paši, ali je u tom godišnjem dobu neophodno im obezbediti smesu koncentrata na bazi žitarica. Koliko će biti obiman taj obrok zavisi od kvaliteta i količine ispaše. Trava za pašu sastoji se nežnih, slatkih trava i leguminoza, maksimalne visine 7 do10 centimetara.

– U vreme sezonskog nošenja jaja, od februara do aprila, guskama treba obezbediti veće količine koncentrata. Dnevna doza je od 100 do 150 grama.  Ukoliko se radi o mladim jedinkama, u toku prvih 60 dana života guščići intenzivno rastu i u prve 3 nedelje treba koristiti smeše koncentrata sa oko 18% sirovih proteina. U toku dana treba ih hraniti 5 do 6 puta. Ako je hrana brašnasta, treba je pokvasiti. Preporuka je da im se daje kaša od ovsenog i ječmenog brašna, jaja, sira, mekinja i usitnjene sveže trave. Poželjno je hranu obogaćivati i hranivima životinjskog porekla, kao što je koštano brašno, uz dodavanje krede i usitnjene ljuske jajeta – kaže savetodavac Violeta Petrović Luković.

U ishrani gusaka mogu da se koriste i detelina, pirevina, maslačak, različite mahunarke, otpaci povrća i ribe, lisno i četinarsko drveće, kuvani krompir i druge gomoljaste biljke, kao i popareno seno. Guske uvek treba da imaju dovoljne količine čiste i sveže vode.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18