ZA VOĆARE  I VINOGRADARE PUNO POSLA

  • Pravo je vreme za orezivanje voćnjaka (jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, maline, dunje i slično).
  • Čisti se i sređuje voćnjak i preventivno prska (zimsko prskanje) protiv bolesti i štetočina koji su na voćkama ili u zemlji ispod krošnji, pronašle ušuškan zimovnik. Radi se obavezno posle rezidbe a mogu da se koriste Bakarno ulje, Plavo ulje, Crveno ulje, kombinacija parafinskog ulja Letol, insekticida Saturn i fungicida Everest, i slične kombinacije bakarnih fungicida i mineralnog ulja. Radi se  s većom količinom vode, voćke se „kupaju“ a u tim kombinacijama bakar štiti voćke od bolesti dok mineralno ulje obavija prezimljujuće forme štetočina i sprečava prelazak u sledeću razvojnu fazu i tako ih uništava.
  • U ovo vreme se radi i prekalemljivanje i podmlađivanje starijih voćaka.
  • Ukoliko zemlja nije smrznuta nastavlja se s sadnjom voćaka.
  • U ovom periodu voćnjaci se i đubre. Preporuka je da se koriste kompleksna đubriva i to ona s manje azota a više fosfora i kalijuma (0:20:30), (8:16:24). Hranivo se rastura ispod čitave krošnje, a najbolje ga je baciti pred najavljenu kišu ili sneg da bi se lakše otopilo i brže postalo dostupno korenu voćaka. Iako ne postoji univerzalno pravilo i količine zavise od zemljišnih analiza, pod svako stablo se rasturi od 200 do 300 g.
  • Ako u vinogradu zemljište ranije nije duboko uzorano to se može i sada uraditi. A pre oranja valja rasturiti i organsko i mineralno đubrivo. Azot je elemenat koji je lozi najpotrebniji u kretanju vegetacije.
  • U vinogradu, ako vreme dozvoljava, počinje i rezidba, a režu se i reznice za kalemljenje.
  • Popravljaju se nasloni i zatežu žice.
  • Podrumari još uvek imaju posla oko vina. Ona koja su još mutna valja pregledati kako bi se utvrdilo zbog čega se nisu izbistrila i grešku ispraviti.
  • Pretaču se i reska vina, ali pre početka ovog posla treba proveriti nivo sumpora u njima.
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime