BOB GAJE SAMO ONI KOJI ZNAJU NJEGOVE VREDNOSTI

U našim krajevima bob (Vicia faba) se nekada gajio na njivama kao kvalitetna hrana za stoku, ali i za ljudsku ishranu. Danas je po malo zaboravljen, iako mu hranljiva svojstva nisu izmenjena, a češće se sreće kao biljka za zelenišno đubrivo. Poslednjih godina kod nas se počeo više gajiti samo kao povrće na okućnici i u malim baštama. Najviše mu prijaju zemljišta posle okopavina, a on je dobra pretkultura za gotovo svo povrće.

To je jednogodišnja biljka razgranatog korena. Ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 do 80 cm. Cvetovi su bele boje sa crnim šarama, a posle cvetanja razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postepeno. Kada narastu do konačne veličine, duge su oko 30 cm i mogu imati 4 do 8 zrna. Semenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene i one, i mahune.

Seje se od kraja februara do aprila

Na istu površinu ne treba ga sejati najmanje tri godine. Bob je dobra pretkultura za letnje i jesenje povrće, jer posle berbe mahuna rano oslobađa leju, a ostavlja veliku organsku masu koja se zaorana brzo razgradi. Osnovnu obradu treba obaviti u jesen na dubinu 25 do 30 cm, a predsetvenu pripremu što ranije u proleće čim se stvore uslovi za ulazak u parcelu. Ovo povrće ima veće zahteve za svim đubrivima, posebno azotnim, po čemu se razlikuje od drugih mahunarki. Preporučuje se đubrenje s 20 do 30 kg/ha azota. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. U zavisnosti od zaliha u zemljištu, dodaje se 60 do 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalijuma.

Na zemljištu slabijih fizičkih osobina povoljno reaguje na đubrenje stajnjakom. Azot se unosi predsetveno, kako bi se ubrzao rast biljke i formiranje kvržica. Kad se bob proizvodi za zrno, ima veće potrebe za fosforom i kalijumom. Najveći deo đubriva se unosi u osnovnoj obradi, dok se manji deo dodaje pred setvu. Dobro podnosi niske temperature pa se seje rano u proleće, kad ima dosta vlage u zemljištu što mu odgovara. Pošto su biljke robusne, seju se na većem razmaku i između redova i u redu, a semenke se polažu na dubinu 5 do 8 cm. Neizbežna mera nege je češće okopavanje, jer mu smetaju korovi.

Ova biljka ne podnosi visoke temperature. Optimalna temperatura za klijanje je 5 do 6 stepeni, najviša na kojoj može vegetirati je 20, a minimalna – 6 Celzijusovih stepeni. Do početka cvetanja, ima skromne zahteve za vodom, ali od precvetavanja dobro snabdevanje vodom bitno je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok koren i može koristiti vodu i iz dubljih slojeva. Za njega su najprikladnija srednje teška zemljišta, propusna, pH vrednosti 7 do 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i pasulja.

Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. U kontinentalnom području bob se može sejati od kraja februara do početka aprila. Seje se na dubinu od 5 do 8 cm, u zavisnosti od krupnoće semena.

Dopamin za spavanje, učenje i dobro raspoloženje

U ljudskoj ishrani koriste se mlade mahune i zrna, i zbog toga se bere višekratno.

Sadrži mnogo vitamina B-grupe, fosfora i gvožđa. Od stabljike mogu se dobiti vlakna, a spaljene ostavljaju dosta kalijuma i kvalitetno su kalijumovo đubrivo. Semenke sadrže materije koje se koriste u lečenju Parkinsonove bolesti kao i supstance zbog kojih ga smatraju alternativom viagri. Ponegde se konzumira i sirov, ali ne treba preterati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.

Legenda kaže da zrno boba donosi sreću, pa se veruje da će onaj ko ga uvek nosi sa sobom uživati u blagodatima života.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18