Od vranjske grejane rakije ne boli glava

Čim Vranjancima zagudi zima oni pribegnu grejanju rakije, kako bi se dodatno utoplili, ali i zaštitili od virusa. Mnogi dan započinju jutarnjom grejanom rakijom umesto kafe. U ovo doba dana ona im i najviše prija, a pogotovo ako je uz meze popijena u dobrom društvu. Iako na prvi pogled izgleda da je lako praviti, za nju je potreban izvestan majstorluk.

Tog mišljenja je i Svetislav Đorđević, koji ističe da grejana rakija najbolje ispada kada se napravi od prepeka, koji se dobija posle dva pečenja. Ovaj topao zimski napitak pravi tako što u omanji lončić najpre otopi dve do tri kašičice šećera, a kada se otopi i počne da pušta beličasti dim preko njega sipa dve do tri čašice rakije.

– To je glavna caka u pravljenju grejane rakije. Jer ukoliko se zakasni sa sipanjem rakije u zagoreli šećer on će još više da zagori i tako grejanu rakiju učiniti gorkom. Čim rakija uzavri odozgo treba sipati nepune dve rakijske čašice vode i pustiti da ponovo provri – ističe Svetislav i pojašnjava da je to kaljenje grejane rakije, koja je posle toga odmah spremna za piće. U Vranju se pije isključivo vruća uz mezetluk od suvog mesa, prženice i sira.

Oni koji prave grejanu rakiju od slabe rakije ističu da je najbolja kada se napravi od rakije slabijeg kvaliteta, jer od nje glava ne može da zaboli ukoliko je neko popije više nego što treba. Šećer po njima treba da se otopi na tihoj vatri, kako ne bi došlo do njegovog pregrevanja, odnosno do “paljenja rakije” čim dođe u dodir sa zagorelim šećerom, a koje se pogotovo dešava kada se sipa jaka rakija.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime