Voće miruje

Na teritoriji Topličkog okruga zasadi koštičavog voća se još uvek nalaze u fazi mirovanja vegetacije (BBCH 00). Zimska rezidba se obavlja tokom mirovanja vegetacije i u Topličkom regionu je u toku. Rezidbom voća održava se rodnost i kvalitet plodova i smanjuje infektivni potencijal patogena u predstojećoj vegetaciji. Prilikom rezidbe potrebno je odstraniti i van zasada uništiti sve obolele biljne delove suve grane spaliti, i odstraniti mumificirane plodove.

Pri samoj rezidbi potrebno je vršiti dezinfekciju alata alkoholom, varikinom ili nekim preparatom na bazi hlora. Ukoliko se rezidbom uklanja veća grana, potrebno je površinu reza premazati kalemarskim voskom i u koliko je moguće skupiti opalo lišće  ili ga tretirati sa 5% rastvorom uree, kako bi se ubrzao proces razgradnje. Rezidbu obaviti po suvom vremenu i u najtoplijem delu dana u cilju sprečavanja daljeg širenja patogena.

Takođe, potrebno je redovno pratiti prisustvo aktivnih rupa od poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis). Ukoliko brojnost glodara premašuje ove vrednosti, preporučuje se upotreba gotovih mamaka. Prilikom primene rodenticida, važno je zatrpati rupe kako bi se sprečilo slučajno trovanje divljači.

Izvor: PSSS Kuršumlija

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno