Malo pažnje u martu, puno lepote do kasne jeseni

Muškatle su veoma zahvalne za gajenje na prozorima ili terasama, a da bi zablistale u svom punom sjaju, valjalo bi da se njima pozabavite pre nego što ih vratite na svoje balkone ili terase. Ta mala pažnja potrebna je muškatlama baš u martu.

U Srbiji gotovo da nema balkona koji ne krase muškatle, jer su lake za negu, nisu skupe, jedinstvenog su izgleda, imaju cvetove nežnih i lepih boja i cvetaju od proleća do kasne jeseni. Poreklo im je iz južnoafričkog podneblja i vole svetla i topla mesta, ali ne traže puno vremena za negu.

Iako su lake za održavanje, trebalo bi da ih na vreme pripremite za novu vegetaciju. Stručnjaci kažu da je optimalna temperatura za gajenje ovih cvetnica od 10 do 27 stepeni. Prijaju im česta zalivanja, ali ne vole preterano vlažan supstrat, jer se u njemu razvijaju paraziti prouzrokovači truleži korena koji ugrožavaju zdravlje i umanjuju lepotu muškatli. Truljenje korena može izazvati i preterana atmosferska vlaga, tako da ni nivo vlažnosti u vazduhu ne sme biti mnogo povišen. U kasnijim popodnevnim časovima, ukoliko vreme nije mnogo hladno, možete ih poprskati vodom koja je neko vreme odstojala i poprimila temperaturu okoline.

Na samom početku proleća potrebno ih je orezati i zaliti, a poželjno je i da se presade. Za prihranu se može koristiti specijalno đubrivo za muškatle, ili đubrivo za cvetnice. Tokom vegetacije jednom do dva puta nedeljno, kada se zalivaju, mogu i da se prihranjuju. Listovi ove biljke imaju dlačice, pa se ne smeju prihranjivati prskanjem preko njih već isključivo preko zemlje.

Dok traje zima, potrebno je da se stalno uklanjaju suvi listovi kako bi oni koji vegetiraju, imali više vazduha. Valja voditi računa da ih tokom čitave zime, sve dok ih ne iznesete na terasu, ne držite u toplim i preterano mračnim prostorijama. Posledice boravka u ovakvim prostorijama mogu biti stvaranje tankih, bledih izdanaka i iscrpljivanje biljaka.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18