Neprocenjiv značaj stajnjaka

Postavlja se pitanje šta možemo da uradimo da predupredimo štete u slučaju povećanih koncentracija teških metala u zemljištu?

Veoma je bitno, pre sadnje bilo koje biljne vrste, uraditi neophodne mehaničko-hemijske analize zemljišta da bi se odabrana parcela pravilno pripremila i u dovoljnoj meri obogatila potrebnim količinama organske materije. Poznato je da se unošenjem organske materije povećava vododržljivost lakih i aerisanost teških zemljišta, odnosno omogućava se stvaranje optimalnih vodno-vazdušnih karakteristika supstrata.

Pored toga, stajnjak ima neprocenjivi značaj i u povećanju brojnosti mikrobnih zajednica u zemljištu i biljkama, a samim tim se utiče i na mikrobiom rizosfere, koji deluje na rast i otpornost gajenog useva. Imajući u vidu broj i nepredvidivost procesa koji se dešavaju u rizosferi, odnosno prostoru pored korena biljaka, efikasan mikrobiom je od izuzetne važnosti, ne samo u inaktiviranju teških metala, već i u boljoj transformaciji mineralnih materija i vode u biljnu masu i poboljšanje prinosa. Procentualno gledano, veći deo poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji se organizuje na više ili manje kiselim zemljištima, a na njima je mobilnost teških metala izuzetno povećana. Zbog toga je pravilno izvođenje kalcizacije na kiselim zemljištima značajno za smanjivanje njihove mobilnosti i translokacije iz zemljišta u biljku. Pri unošenju sredstava za kalcizaciju neophodno je uneti i odgovarajuće količine organskih đubriva.

Piše: Dr Aleksandar Leposavić

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18