Насловна АРХИВА Birajte ih dok cvetaju, obradovaće vas na zimu

Birajte ih dok cvetaju, obradovaće vas na zimu

Међу најлепше и најинтересантније убрајају се физокарпус, кариоптерис, али и украсни кантарион

843
Foto: Pixabay

Prošla je prva polovina godine i jesen nam kuca na vrata, idealno vreme za sadnju, presađivanje i promenu rasporeda biljaka u vrtu.

Fizokarpus (Phisocarpus) je intenzivno obojen listopadni žbun, pogodan za pravljenje kontrasta u bašti. Ima mrke stabljike i listove boje crnog vina, a beli i ružičasti cvetovi krase ga od maja do kraja leta. Tokom jeseni formiraju se crveni plodovi, koji ostaju na biljci i u zimskim mesecima.

Ovaj grm voli sunčana, ali i polusenovita mesta, i dobro drenirano zemljište. Efektno deluje kao živa ograda i u grupama ispred visokog drveća.
Veoma je zanimljiv a retko se viđa fizokarpus opulifolius „dart`s gold“. Naraste do dva metra, ima zlatnožute krupne listove, dok su cvetovi beli, sakupljeni u cvasti. Podsećaju na cvetove suručice. Najlepše kombinacije ovog grma su s biljkama crvenih i tamnozelenih listova, jer tada dolazi do izražaja njegova lepota. Može se kombinovati s crvenolisnim, ali i po dve biljke iste vrste, iste boje cvetova a različito obojenih listova. Fizokarpus se orezuje posle cvetanja. Atraktivan je za pčele, leptire i ptice.

Kariopteris (Caryopteris & clandonensis), ili plava magla, grm je visok do 150 centimetara, s uspravnim ali i povijenim tamnoljubičastim granama pokrivenim sitnim maljama. Listovi su mu sivkastozeleni na dodir glatki kao svila, a kad se protrljaju prstima odaju aromatičan miris. Cvetovi su sitni, plavi, sakupljeni u cvasti na vrhovima grana i pojavljuju se u avgustu.

Iako kariopterisi rastu u istočnoj Aziji (Kina, Koreja, Japan), ova vrsta je hibrid nastao sasvim slučajno davne 1930. godine u malom mestu Klandonu na jugu Engleske, kada je vrtlar Artur Simonds pokušao da razmnoži svoje biljke. Kariopteris je brzo osvojio srca mnogih ljubitelja cveća i danas je veoma cenjen ukrasni grm u mnogim zemljama. Odgovara mu plodno rastresito zemljište i položaji s mnogo sunca, gde će obilno i dugo cvetati. Tokom sušnih letnjih dana može se zalivati, ali umereno, jer ne podnosi gomilanje vode blizu korena.U hladnim područjima stabljike kariopterisa s dolaskom jakih mrazeva odumru, zimi se, pod teretom snega oštete i polome… Međutim, u proleće će poterati i kasnije opet dati prekrasne plave cvetove.

Ukrasni kantarion (Hypericum magic B.) je veoma dekorativan žbun visok do 150 centimetara. Ima interesantne žutocrvene pupoljke, pa se grančice koriste za aranžiranje buketa. Kad se pupoljci otvore, krase ga žuti cvetovi s izraženim prašnicima.

Inače, ukrasnom kantarionu odgovara sunčano mesto i plodno dobro ocedno zemljište.

R. D. J.