Kako i zašto do zemljoradničke zadruge?

Zadruga predstavlja oblik poslovnog preduzeća koje svojim članovima obezbeđuje dobit. Zadruga je pravno lice, a zadrugari svojim poslovanjem ostvaruju interese po zadružnim principima. Zadrugar je fizičko lice koje je član zadruge, i preko nje prodaje svoje proizvode i usluge, nabavlja repromaterijal i druge proizvode za obavljanje svoje delatnosti.

Zadruga se osniva i posluje po zadružnim principima i vrednostima među kojima se izdvajaju: samoodgovornost, jednakost, samopomoć, demokratičnost, solidarnost, i njima rukovode svi zadrugari. Kod organizovanja poljoprivrednih proizvođača u zadruge, poljoprivrednici za obaveze zadruge odgovaraju samo do visine svojih uloga što predstavlja pravnu sigurnost za proizvođače u slučaju lošeg poslovanja zadruge.

Broj zadrugara potrebnih za osnivanje zadruge je 5, pri čemu će imati Skupštinu umesto Upravnog i Nadzornog odbora. Zadruga se osniva na osnivačkoj skupštini, zaključenjem ugovora o osnivanju. U skladu sa zakonom, osnivači mogu biti domaća i strana fizička lica.

Osnivačku skupštinu saziva predstavnik osnivača koji su odlučili da osnuju zadrugu. Osnivačka skupština se može održati samo ukoliko prisustvuje najmanje pet osnivača. Skupština donosi odluke glasanjem većine u skupštini, a jedan od članova se bira za predsednika Skupštine.

Pravo na upravljanje zadrugom imaju svi zadrugari i to pravo ostvaruju na sednicama Skupštine zadruge.

Ciljevi formiranja zadruge će biti opravdani ukoliko se usvoje: strategija razvoja zadruge (ciljevi i pravci), finansijski plan (donosi se za određeni vremenski period), i marketing plan (procena ponude i tražnje na tržištu, distribucija, asortiman proizvoda, predstavljanje i promocija proizvoda i dr.).

Ukoliko se jasno definišu i obrazlože planska dokumenta, poslovanje zadruge je mnogo lakše jer se postiže prednost u organizovanju poslovnih aktivnosti, obezbeđuje procena rizika, prednost kod kreditora i kooperanata.

Jelena Jovanović dipl. inž.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime