Vreme je za preventivni fungicidni tretman u zasadima bresaka i nektarina

Za Pomoravski region u najavi je višednevni kišni period koji sa porastom temperature može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

Na području Pomoravskog okruga zasadi bresaka i nektarina se zavisno od sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u fazi od mirovanja do faze kraj bubrenja pupoljaka (BBCH 00-03).

Kako se infekcija dešava kada spore patogena dođu u kontakt sa nediferenciranim biljnim tkivom u povoljnim uslovima, pravo je vreme za preventivni fungicidni tretman. U zasadima koji se nalaze u početnim fazama bubrenja pupoljaka, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

Foto: Shutterstock
  • Kocide 2000 (a.m.bakar-hidroksid) … 0,25-0,35 % ili
  • Funguran OH/Patrol (a.m.bakar-hidroksid) … 0,2-0,3% ili
  • Everest (a.m.bakar-hidroksid) … 0,6-0,8% ili
  • Fungohem SC (a.m.bakar-hidroksid) … 1% ili
  • Bakarni oksihlorid 50 (bakar-oksihlorid) … 0,75% ili
  • Curenox 50 WP (bakar-oksihlorid) … 1,5-2 kg/ha ili
  • Grifon (a.m.bakar-oksihlorid+bakar-hidroksid) … 4 l/ha ili
  • Cuprablau Z 35 WP (a.m.bakar-oksihlorid) … 2 kg/ha ili
  • Cuproxat (a.m.bakar-sulfat) … 0,25-0,35%.

U zasadima gde su prethodne vegetacije registrovane štitaste vaši, proizvođačima se preporučuje da uz bakarni preparat dodaju mineralno ulje Galmin (3-4%) ili Galmin 800 (5%) ili da primene neki od gotovih preparata – Plavo ulje (a.m.mineralno ulje+bakar-oksihlorid) … 20-30 l/ha ili Zimotox (a.m.mineralno ulje+bakar-oksihlorid) … 30 l/ha.

U slučaju da se kod sorti utvrdi otvaranje pupoljaka, tzv. „zelena tačka“, preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata:

  • Agrociram, Agrociram 80 WG (a.m.ciram) … 0,25-0,35% ili
  • Diziram 76 WG (a.m. ciram) … 0,3% ili
  • Acustic (a.m.dodin) … 0,15-0,25% ili – Syllit 400 SC/Floxy SC (a.m.dodin) … 0,15-0,25%.

Tretiranje treba sprovoditi po mirnom i suvom vremenu, bez vetra, uz primenu veće količine vode kako bi preparat dospeo na sve biljne delove.

Izvor: PSSS Jagodina

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18