Živa vaga za telad dostigla i šest evra po kilogramu

Lepo i sunčano vreme ove nedelje mnogi žitelji vranjskog, bujanovačkog i preševskog kraja iskoristili su da obiđu stočnu pijacu u Ristovcu, vide kako se kreće cena stoke, ali i da nešto kupe. Njima su se najviše obradovali oni koji su na ovu pijacu u velikom broju došli da prodaju nešto od stoke. Najbrže je prodata telad, upkos tome što je cena jednog kilograma žive vage dostigla visinu od šest evra. DobrivojeTasić iz sela Rakovac ističe da za njega ova cena ne predstavlja neko iznenađenje s obzirom na to da u njegovom kraju gotovo više niko ne čuva krave.

– Sada ima toliko interesovanja za kupovinu teladi da svako ko ih ima može da ih proda za tili čas, i u zavisnosti od kilaže zaradi od 700 do 800 evra. Do ovih para, međutim, svaki stočar dolazi teškom mukom s obzirom da jedno tele mora da čuva, hrani i neguje nešto više od godinu dana – tvrdi Tasić.

Na ovoj pijaci dobro je išla i prodaja prasića, koje su kupci pazarili po 350 dinara za kilogram žive vage. Poučeni ranijim iskustvom, a iz straha da ne dođe do povećanja cene neki su pazarili prasad i za Vaskrs.

Po toj ceni prasiće je prodavao i Srđan Mladenović iz Donjeg Vrtogoša, koji se više od tri decenije bavi njihovim uzgojem. Ističe da je prošle godine pred Vaskrs prasiće prodavao po ceni od 580 dinara za kilogram žive vage i da je ovakav pad njihove prodajne cene najverovatnije prouzrokovan uvozom mesa.

– Zbog ovakvog stanja na tržištu sada nema potražnje za tovljenicima pa zbog toga niko za njih ne pita ni na ovoj pijaci. Sa druge strane gotovo svakodnevno poskupljuje i hrana za stoku i sve to ovu proizvodnju čini nerentabilnom – podvlači Mladenović i naglašava da se nada da će cena prasića narednih dana ići naviše.

Novica Zdravković iz sela Donji Neradovac, koji je zbog posla gotovo svake nedelje na ovoj pijaci, pak ističe da je cena prasića sada manja za gotovo trideset posto u odnosu na prethodne dve nedelje.

– Ponuda prasića je dobra, ali je zato potražnja slaba i to je prouzrokovalo ovu cenu – pojašnjava Zdravković i naglašava da su marketi odlično snabdeveni svim vrstama mesa, tako da individualni proizvođači ne mogu da se nose sa ovakvom konkurencijom.

I ovoga puta najveći kupci jagnjadi i ovaca na pijaci bili su Albanci iz susednog Preševa. Cena kilograma žive vage za jagnjad kretala se od 500 do 600 dinara, a ovce su se prodavale đuture i u zavisnosti od rase i težine kupci su izdvajali od 100 do 200 evra po komadu. Uz njih mnogi su kupovali i jariće po ceni od pet evra za kilogram, dok se cena koza kretela u visini od 120 evra.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18