Na gazdinstvu Draga Veličkovića se traži jagnje više

Dragan Veličković iz sela Oslare, kod Bujanovca, se punih četrdeset godina bavi ovčarstvom i nikada mu nije palo napamet da batali ovaj posao iako je bilo teških godina. Danas njegovo stado broji 250 ovaca, autohtone rase bardoka koja je veoma rasprostranjena u Metohiji, a koju krasi izuzetno bela vuna i ima veoma kvalitetno meso. To je i jedan od razloga zašto se u oči Nove godine, Đurđevdana, Vaskrsa, Bajrama na njegovom gazdinstvu traži jagnje više.

Dragan prodaje samo onu jagnjad koja su dostigla težinu od trideset do četrdeset kilograma i to po ceni od pet evra za kilogram žive vage. Iako trenutno nema neke velike potražnje njega to ne brine, jer zna da će ih pred Vaskrs pazariti standardne mušterije.

Draganove ovce tokom godine provode najveći deo na prostranim pašnjacima iznad sela, kao i na zaparloženim i neobrađenim njivama.

– I tokom ove zime, koja je bila blaga, moje ovce su stalno bile na paši. Zbog toga su neke bile i prehlađene, ali uprkos tome dosta smo uštedeli na hrani – priča Dragan i dodaje da pre nego što ih potera na pašu obavezno im da da jedu kukuruz i pšenicu, a potom i seno.

Rasa ovaca koju uzgaja na gazdinstvu je veoma cenjena u njegovom kraju, pa iz tog razloga mnogi dolaze da od njega da kupe ovce i ovnove za čuvanje. I on sam da bi sačuvao postojeći rasni sastav veoma često kupuje ovnove od drugih stočara, koje trenutno prodaju po ceni od 200 do 250 evra.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime